25 Dec 2015 0 comments

KUIH BAKAR BERLAUK

KUIH BAKAR BERLAUK - Kuih Bakar Berlauk Bahan-bahan: Bahan A 400 gram daging kisar [dilerai] 500 gram ubi kentang [dipotong dadu kecil] 1 batang lobak merah [dipotong dadu kecil] 1 labu bawang besar [dipotong dadu kecil] 2 sudu makan serbuk kari daging 1 pokok daun sup [diracik] 3 biji cili merah [dihiris] 1 cawan air 2 sudu besar minyak masak  garam secukup rasa Bahan B 3 cawan tepung gandum 1 1/2  cawan

KUIH BAKAR BERLAUK shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
21 Dec 2015 0 comments

Mango Rose Cheese Tart

Mango Rose Cheese Tart -

Mango Rose Cheese Tart

Kulit Tart
250gm tepung rose/superfine
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji telur C

Cara-cara :
  1. Putar mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur, putar sebati.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
  2. Tekan ke dalam acuan tart.
  3. Bakar pada suhu 170C di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 25 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu kulit tart.
Filing Keju
250gm cream cheese Tatura dari peti sejuk
120ml dairy whipping cream - putar hingga pekat
40gm gula kaster
1/2 sudu besar lemon jus
1/4 biji manga - potong dadu

Hiasan - Mango Rose
2 biji manga - kupas kulit, potong kedua belah sisi dan hiris menyerong
Decogel + sedikit air untuk mengilap

Putar cream cheese hingga berkrim, masukkan jus lemon, potongan manga dan gula kaster, putar hingga manga hancur dan rata.  Kaup balikkan dengan whipping cream yang telah di putar hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam kulit tart.

Susun hirisan manga bermula dari tengah membentuk kelopak manga rose.  Sapu kelopak manga dengan decogel supaya berkilat dan warna manga tidak kusam.
Mango Rose Cheese Tart


Mango Rose Cheese Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;