10 Feb 2016 0 comments

Tapai Goreng

Tapai Goreng -

Tapai Goreng

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :
Satukan tepung beras, tepung gandum, serbuk kunyit, kelapa parut dan garam.  Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan juga air kapur.  Aduk hingga rata.
Celup tapai ke dalam adunan hingga bersalut rata dan goreng hingga keperangan.
Tos dan hidang.

Tapai Goreng


Tapai Goreng shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
9 Feb 2016 0 comments

Belebat Keledek Ungu

Belebat Keledek Ungu -

Belebat Keledek Ungu

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)


Cara-cara :
  1. Rebus keledek sekejap hingga masak, angkat dan ditoskan. Ketepikan.
  2. Campurkan air, santan, tepung beras, garam dan gula. Tapis kedalam kuali dan masak sambil di kacau sehingga pekat.
  3. Tutup api dan masukkan ubi keledek.  Gaul hingga rata.
  4. Ambil 2 sudu besar adunan,  letakkan di atas daun pisang yang telah dipotong mengikut saiz yang dikehendaki.  Bungkus dengan bahagian atas sedikit terbuka, lipat kedua hujung tepi daun pisang ke bawah.
  5. Kukus selama 10-15 minit sehingga masak.
  6. Sedia untuk dinikmati.
Belebat Keledek Ungu


Belebat Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;