20 Feb 2016 0 comments

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice -

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)

sedikit perahan jus lemon atau secubit garam


Penyediaan :
Kisar potongan carrot dengan air mineral hingga halus.  Masukkan gula, jus lemon dan air panas, kisar hingga betul-betul halus.  Ketepikan.
Dalam gelas tinggi, masukkan ketulan ais, di ikuti susu sejat.  Tuang jus carrot.  Sedia di nikmati.

Note :  Gula dan susu sejat boleh di gantikan dengan susu pekat manis sesuai selera.
Tapis jus jika tidak suka meminumnya bersama hampas.

Jus lemon dan garam untuk mengelakan jus menjadi kusam.

Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice



Jus Carrot Ungu / Carrot Purple Juice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 Feb 2016 0 comments

Sira Ubikayu Thai

Sira Ubikayu Thai -

Sira Ubikayu Thai

Bahan-bahan

Bahan-bahan (Ingredient)



Sos Santan

Bahan-bahan (Ingredient)


- Satukan semua bahan sos santan dan masak dengan api kecil hingga pekat.  Sentiasa kacau supaya tidak hangus.  Tuang ke atas ubikayu.

Penyediaan :

  1. Rebus ubikayu bersama air, garam dan daun pandan hingga empuk.
  2. Masukkan gula pasir dan reneh hingga air hampir kering.
  3. Angkat dan masukkan ke dalam pingan dan tuang sos santan ke atasnya.

Sira Ubikayu Thai


Sira Ubikayu Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;