4 May 2016 0 comments

Pecal Jawa

Pecal Jawa -


Pecal Jawa

Bahan Kuah Pecal
500gm kacang tanah – digoreng dan ditumbuk halus

Bahan Kisar
20 tangkai cili kering
6 tangkai cili padi - jika suka pedas
1 inci belacan
5 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
Gula melaka atau gula merah
Garam secukupnya
1/2 cawan minyak masak

Cara-cara :
Goreng cili kering, belacan, bawang putih dan bawang merah dengan sedikit minyak hingga layu. Kemudian tumbuk atau kisar dalam pengisar kering hingga halus.

Masukkan ke dalam periuk dan tumis hingga pecah minyak.

Masukkan air asam jawa, gula dan garam.  Didihkan hingga meletup-letup.

Akhir sekali masukkan kacang tanah, gaul rata.  Jika kuah pekat, tambahkan sedikit air panas.
Sedia di hidang bersama sayur-sayuran.

Sayur-sayuran
3 biji ubi kentang - rebus, potong kecil
Kacang panjang - potong 1 inci panjang, celur
Taugeh, celur
Sengkuang - potong kecil
Timun - potong kecil
2 keping tauhu - goreng dan potong dadu
2 keping tempe - goreng dan potong dadu
Telur rebus
atau sayuran lain seperti pucuk ubi, kangkung, celur
Pecal Jawa


Pecal Jawa shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
2 May 2016 0 comments

Kek Gula Hangus / Kek Sarang Semut

Kek Gula Hangus / Kek Sarang Semut -

Kek Gula Hangus / Kek Sarang Semut
Sumber :  Nasrinhomebakery @ MAHI

‬Bahan Gula Hangus
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
3 sudu besar mentega

Cara Membuat Gula Hangus
  1. Masak gula di dalam periuk / kuali tebal hingga keperangan atau keemasan.dengan api sederhana. Goyangkan periuk kiri kanan supaya gula mencair dengan sekata, tidak perlu mengacaunya.
  2. Tutup api dapur, kemudian, tuangkan air panas dari bahagian tepi periuk supaya air gula tidak terpecik atau membuak keluar.
  3. Buka api kecil, teruskan mengacau hingga gula larut.
  4. Tutup api dapur dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.Tutup api dan biarkan gula hangus betul-betul sejuk sebelum digunakan supaya kek tidak menjadi bantat.
Bahan Kek :
7 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum- ayak
1/2 tin susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla

Loyang 7 atau 8in, gris dan alas dasarnya dengan kertas minyak

Cara-cara :
  1. Panaskan oven 170°C selama 10 minit.
  2. Pukul telur hingga kembang.  Masukkan susu pekat dan putar lagi.
  3. Masukkan esen vanila dan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan gula hangus.
  4. Putar sebati. Adunannya agak cair.  Perap selama 2 jam atau lebih.
Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar di rak bawah selama 1 jam (50 minit api bawah dan 10 minit api atas) suhu 170°C bergantung pada oven masing2.

**Untuk dapat potongan yang cantik berlubang, potong melintang bahagian tengah kek bukan potong secara menegak, kemudian tengok urat kek.

Kek Gula Hangus / Kek Sarang Semut


Kek Gula Hangus / Kek Sarang Semut shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;