Pecal Jawa
Bahan Kuah Pecal
500gm kacang tanah – digoreng dan ditumbuk halus
Bahan Kisar
20 tangkai cili kering
6 tangkai cili padi - jika suka pedas
1 inci belacan
5 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
Gula melaka atau gula merah
Garam secukupnya
1/2 cawan minyak masak
Cara-cara :
Goreng cili kering, belacan, bawang putih dan bawang merah dengan sedikit minyak hingga layu. Kemudian tumbuk atau kisar dalam pengisar kering hingga halus.
Masukkan ke dalam periuk dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa, gula dan garam. Didihkan hingga meletup-letup.
Akhir sekali masukkan kacang tanah, gaul rata. Jika kuah pekat, tambahkan sedikit air panas.
Sedia di hidang bersama sayur-sayuran.
Sayur-sayuran
3 biji ubi kentang - rebus, potong kecil
Kacang panjang - potong 1 inci panjang, celur
Taugeh, celur
Sengkuang - potong kecil
Timun - potong kecil
2 keping tauhu - goreng dan potong dadu
2 keping tempe - goreng dan potong dadu
Telur rebus
atau sayuran lain seperti pucuk ubi, kangkung, celur
Pecal Jawa
Pecal Jawa shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi