17 May 2016 0 comments

Ayam Masak Kurma

Ayam Masak Kurma -

Ayam Masak Kurma

Bahan-bahan
1kg ayam - potong saiz sesuai
2 cawan santan sederhana pekat
2 biji ubi kentang - belah 8
2 biji tomato - belah 4
1 biji bawang besar - belah 4
2 biji cili hijau - belah 2
1/2 keping gula melaka
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
1 tangkai daun ketumbar - ambil akarnya

Bahan Tumis
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
2 hiris halia - mayang
4 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air
Minyak untuk menumis

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan hingga harum.
  2. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan ubi kentang, gaul rata dan masak seketika.
  4. Kemudian masukkan santan, air asam jawa, bawang besar, akar ketumbar, tomato dan cili hijau.
  5. Biarkan mendidih, perasakan dengan gula melaka dan garam secukupnya.
  6. Masukkan ke dalam mangkuk dan tabur dengan hirisan daun ketumbar.
Ayam Masak Kurma


Ayam Masak Kurma shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 May 2016 0 comments

Daging Goreng Capsicum Ala Mexican

Daging Goreng Capsicum Ala Mexican -

Daging Goreng Capsicum Ala Mexican

Bahan-bahan
1/2 kg daging kambing / lembu (2 ketulan besar)
3 ulas bawang putih - parut
4 sudu besar jus lemon
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar minyak zaitun
1 biji capsicum hijau - hiris tebal
1 biji capsicum kuning - hiris tebal
1 biji capsicum merah - hiris tebal
1 ulas bawang merah India - hiris nipis

Penyediaan :
  1. Perap daging, bawang putih, jus lemon, jintan dan minyak zaitun.  Gaul biar rata dan simpan di dalam bag plastik di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali (non stick pan), balik2 ketulan daging hingga permukaan kedua belah keperangan dan masak.  Angkat, biarkan sejuk dan hiris nipis.
  3. Dalam kuali yang sama, tambahkan sedikit minyak masak,  masukkan hirisan bawang merah dan goreng hingga layu.  Kemudian masukkan hirisan capsicum dan masak hingga layu.  Masukkan daging hiris, gaul dan balik-balikkan hingga rata.  Masak sebentar saja.
  4. Boleh di hidang bersama totilla, nasi atau di makan dengan salad, salsa dan guacamole.
Daging Goreng Capsicum Ala Mexican


Daging Goreng Capsicum Ala Mexican shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;