Ayam Masak Kurma
Bahan-bahan
1kg ayam - potong saiz sesuai
2 cawan santan sederhana pekat
2 biji ubi kentang - belah 8
2 biji tomato - belah 4
1 biji bawang besar - belah 4
2 biji cili hijau - belah 2
1/2 keping gula melaka
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
1 tangkai daun ketumbar - ambil akarnya
Bahan Tumis
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
2 hiris halia - mayang
4 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air
Minyak untuk menumis
Penyediaan :
- Panaskan minyak, tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan hingga harum.
- Masukkan rempah kurma dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan ubi kentang, gaul rata dan masak seketika.
- Kemudian masukkan santan, air asam jawa, bawang besar, akar ketumbar, tomato dan cili hijau.
- Biarkan mendidih, perasakan dengan gula melaka dan garam secukupnya.
- Masukkan ke dalam mangkuk dan tabur dengan hirisan daun ketumbar.
Ayam Masak Kurma
Ayam Masak Kurma shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi