19 May 2016 0 comments

Salad Kacang Kuda / Chick Peas Salad

Salad Kacang Kuda / Chick Peas Salad -

Salad Kacang Kuda / Chick Peas Salad
Sumber :  Lya Uzir

Bahan-bahan:
1 tin kacang kuda
2 batang timun- di belah dua dan dihiris nipis
12 biji tomato ceri- dibelah dua
1/2 labu bawang merah- dipotong dadu
2 ulas bawang putih- dicincang halus
15 auns buah zaitun (hitam) - di tapis dan dipotong
1 auns feta cheese- di hancurkan
1/2 cawan Italian-style salad dressing
1/2 biji lemon- di ambil jusnya
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara membuatnya:
- Satukan kesemua bahan dan gaul sehingga sebati. Masukkan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidangkan.

Salad Kacang Kuda / Chick Peas Salad


Salad Kacang Kuda / Chick Peas Salad shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 May 2016 0 comments

Ayam Goreng Berempah

Ayam Goreng Berempah -

Ayam Goreng Berempah

Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong
Lumur ayam dengan jus limau nipis, cuci dan toskan

Bahan Rempah
3 inci lengkuas - hiris nipis
1 inci halia - hiris nipis
5 ulas bawang putih - hiris nipis
6 batang serai - ambil bahagian putih saja
1 labu bawang besar - hiris

Tumbuk atau kisar dengan sedikit air kesemuanya hingga halus.

1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan halus dan kasar
1 sudu besar serbuk kari + 2 sudu besar serbuk kurma
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya

Sangai biji ketumbar dan jintan halus, kemudian kisar dengan pengisar kering hingga halus.

Penyediaan :
  1. Masukkan ayam ke dalam bekas besar.  Gaul bersama bahan rempah, serbuk ketumbar dan jintan, serbuk kari dan pati ayam hingga rata.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukupnya.
  2. Perap selama 1 jam atau lebih.  Lebih lama lebih sedap.
  3. Setelah perapan, asingkan rempah ratus dari ayam (akan di goreng berasingan dari ayam)
  4. Goreng ayam dalam minyak yang banyak hingga keperangan.
  5. Kemudian goreng rempah ratus yang di asingkan tadi hingga garing.
  6. Tabur di atas ayam sewaktu menghidang.

Ayam Goreng Berempah


Ayam Goreng Berempah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;