10 Jun 2016 0 comments

Ayam panggang Ramadhan

Ayam panggang Ramadhan -

BAHAN-BAHAN :

1 ekor ayam
1/2 sos black pepper
1/2 cawan sos barbeque
1/4 cawan sos perapan ayam jenama Mahsuri  
5 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
1 biji bawang merah - ditumbuk lumat

CARA MASAK :

Ayam dibersihkan serta dikelar-kelar kemudian ayam digaul rata dengan so barbeque , sos black pepper dan sos perapan ayam . Perap ayam selama 6 jam , simpan dalam peti sejuk dulu . Resepi ini boleh dikurang atau ditambah bahannya ikut pada kesesuaian selera kita dan kalau ayam besar kuantiti bahan pun kena ditambah .

- Panaskan grill pan dan oleskan pemukaan grill pan dengan sedikit minyak . Letakkan beberapa ketul ayam kemudian tutup grill pan , guna api sederhana besar . Kena selalu check ayam dan boleh lah di balik-balikkan ayam sampai kesemua bahagian ayam masak dengan elok . dah masak boleh la dihidangkan dgn salad dan chicken gravy.





Ayam panggang Ramadhan shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
0 comments

Jus Kurma Susu dan Gajus

Jus Kurma Susu dan Gajus -

Jus Kurma Susu

Bahan
10 biji kurma - buang biji
1 sudu besar biji gajus
1 1/2 cawan air panas
1 cawan susu cair

Rendam kurma dan gajus dengan air panas sehingga lembut.  Tapis.
Kemudian kisar bersama susu cair hingga halus.
Masukkan ke dalam gelas dan tambah ais secukupnya.
Enak di minum dingin atau panas.

Jus Kurma Susu dan Gajus


Jus Kurma Susu dan Gajus shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;