11 Jun 2016 0 comments

Jus Oren dan Pear

Jus Oren dan Pear -

Jus Oren dan Pear

Bahan
1 biji Orange - Kupas kulit
1 biji Pear - Kupas kulit
2 gelas air
Ketulan ais secukupnya

Kombinasi masam manis buah oren dan manis buah pear.

Kisar dengan air dan tapis jika menggunakan pengisar buah biasa.  Tambah ketulan ais untuk rasa yang lebih segar.

Jika menggunakan slow juicer tidak perlu di tapis atau di masukkan air.  Kisar dan tambahkan ais.

Jus Orange dan Pear


Jus Oren dan Pear shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Biskut Ombak Rindu / Coffee Chocolate Rice Cookies

Biskut Ombak Rindu / Coffee Chocolate Rice Cookies -

Biskut Ombak Rindu / Coffee Chocolate Rice Cookies
Olahan :  K1@Citarasawan
Sumber :  Azlita Aziz

Bahan-bahan
250 gm mentega
100 gm gula kaster
90 gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh mocha / coffee emulco
2 sudu kecil Nescafe (larutkan dengan 2 sudu kecil air panas)
1 biji telur A
330 gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking Powder
1 sudu kecil baking soda
200gm chocolate rice
60 gm cornflakes - ramas kasar
80 gm Almond nibs - panggang sebentar

Hiasan :  Coklat putih - cairkan
Chocolate Coffee Bean

Penyediaan :
  1. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda dan susu tepung.  Ketepikan.
  2. Putar mentega, gula, mocha emulco, esen vanila dan larutan nescafe hingga sebati.
  3. Masukkan telur dan putar sebentar.
  4. Masukkan campuran tepung dan gaul sebati.
  5. Akhir sekali masukkan, chocolate rice, almond nibs dan cornflakes, gaul rata.
  6. Sudukan 1 sudu kecil ke atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 170 C selama 20 - 25 minit. 
  7. Angkat dan sejukkan sebelum di paip chocolate putih dan hias dengan coffee bean atau badam panggang.
Biskut Ombak Rindu / Coffee Chocolate Rice Cookies


Biskut Ombak Rindu / Coffee Chocolate Rice Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;