17 Jul 2016 0 comments

Sup Ekor Thai

Sup Ekor Thai -

Sup Ekor Thai

Bahan-bahan
500gm ekor lembu / tulang
1 labu bawang besar - belah 2
1/2 in halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
4 ulas bawang putih - cincang halus
3 ulas bawang merah - mayang
2 helai daun limau purut
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
6 tangkai cili padi - ketuk
2 biji Limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar sos ikan
1 biji Tomato - belah 4
Saderi - hiris
Bawang goreng
Daun bawang dan daun sup

Penyediaan :
  1. Cuci ekor lembu, masukkan ke dalam periuk tekanan bersama air hingga tenggelam.  Masak hingga mendidih.
  2. Tutup api, buang semua air rebusan untuk mengeluarkan lemak dan kotoran.  Cuci semula ekor lembu dan masukkan air secukupnya ke dalam periuk.
  3. Kemudian masukkan bawang besar, halia, serai, kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga.  Rebus hingga ekor empuk lebih kurang 1 jam dengan periuk tekanan.
  4. Tutup api dan keluarkan semua bawang besar dan rempah ratus.
  5. Dalam kuali kecil, goreng bawang putih, bawang merah hingga keperangan.  Masukkan daun limau purut dan cili padi.
  6. Kemudian tuang ke dalam air rebusan sup.  Biarkan mendidih seketika.
  7. Masukkan sos ikan, garam dan jus limau nipis.  Rasakan masam dan pedasnya.
  8. Untuk menghidang, masukkan hirisan tomato, saderi, bawang goreng, hirisan limau nipis, daun bawang, daun sup dan cili padi hiris jika suka pedas.

   
Sup Ekor Thai


Sup Ekor Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
14 Jul 2016 0 comments

Kek Lapis Keju Prune

Kek Lapis Keju Prune -

Kek Lapis Keju Prune
Sumber :  Syapex Kitchen / Coretan dari Dapur

Bahan-bahan
400gm mentega
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
100ml air ais
280gm gula kaster
250gm tepung Hongkong / Topflour
2 sudu kecil ovalette
250gm krim keju
5 sudu makan susu pekat
Buah Prune secukupnya
Pewarna yang di sukai

Loyang :  8x8x3in - gris dasar dan alas kertas minyak
Olesan :  2 sudu besar mentega + 1 sudu besar susu pekat

Penyediaan :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan air ais hingga habis.  Ketepikan.
  3. Dalam bekas berasingan, pukul mentega dan susu pekat hingga kembang.  Kemudian masukkan krim cheese, pukul sebati dan licin jangan overbeat.
  4. Satukan kedua-dua adunan tadi dan gaul sebati.
  5. Bahagi adunan kepada 2 bahagian.  Satu adunan asal dan satu lagi di beri pewarna yang di sukai.
  6. Sudukan 6 sudu besar adunan berwarna, ratakan.  Bakar api atas dan bawah pada suhu 175C selama 8-10 minit sehingga lapisan kering, tak perlu terlalu perang.  Keluarkan dan tekan kek dengan perlahan menggunakan penekan kek lapis. Cucuk permukaan dengan garpu dan sapu dengan bahan olesan.
  7. Untuk lapisan kedua dan seterusnya, bakar menggunakan api atas saja.  Sudukan 6 sudu besar adunan asal, ratakan dan tabur buah prune. Bakar selama 8-10 minit.  Angkat, tekan, oles dan cucuk dengan garfu setiap kali melapis.
  8. Ulangi langkah 6 dan7 adunan berwarna dan asal hingga habis.
  9. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar menggunakan api atas dan bawah selama 15-20 minit supaya kek masak sepenuhnya.


Kek Lapis Keju Prune


Kek Lapis Keju Prune shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;