Kek Lapis Keju Prune
Sumber : Syapex Kitchen / Coretan dari Dapur
Bahan-bahan
400gm mentega
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
100ml air ais
280gm gula kaster
250gm tepung Hongkong / Topflour
2 sudu kecil ovalette
250gm krim keju
5 sudu makan susu pekat
Buah Prune secukupnya
Pewarna yang di sukai
Loyang : 8x8x3in - gris dasar dan alas kertas minyak
Olesan : 2 sudu besar mentega + 1 sudu besar susu pekat
Penyediaan :
- Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan air ais hingga habis. Ketepikan.
- Dalam bekas berasingan, pukul mentega dan susu pekat hingga kembang. Kemudian masukkan krim cheese, pukul sebati dan licin jangan overbeat.
- Satukan kedua-dua adunan tadi dan gaul sebati.
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu adunan asal dan satu lagi di beri pewarna yang di sukai.
- Sudukan 6 sudu besar adunan berwarna, ratakan. Bakar api atas dan bawah pada suhu 175C selama 8-10 minit sehingga lapisan kering, tak perlu terlalu perang. Keluarkan dan tekan kek dengan perlahan menggunakan penekan kek lapis. Cucuk permukaan dengan garpu dan sapu dengan bahan olesan.
- Untuk lapisan kedua dan seterusnya, bakar menggunakan api atas saja. Sudukan 6 sudu besar adunan asal, ratakan dan tabur buah prune. Bakar selama 8-10 minit. Angkat, tekan, oles dan cucuk dengan garfu setiap kali melapis.
- Ulangi langkah 6 dan7 adunan berwarna dan asal hingga habis.
- Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar menggunakan api atas dan bawah selama 15-20 minit supaya kek masak sepenuhnya.
Kek Lapis Keju Prune
Kek Lapis Keju Prune shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment