21 Jul 2016

Talam Pisang Ubikayu

Talam Pisang Ubikayu -

Talam Pisang Ubikayu
Sumber :  Mingguan Wanita

Bahan-bahan
1400gm parutan ubi kayu kuning
200ml santan pekat / santan kotak
600ml air
500gm gula pasir
3 biji pisang berangan - di lecek
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning telur
Sedikit pewarna ungu

Loyang 8x8in atau 9x9in di alas plastik tahan panas.

Penyediaan :
  1. Satukan parutan ubikayu, santan pekat, air dan gula.  Gaul rata.
  2. Asingkan 2 cawan adunan dan diberi pewarna ungu dan di gaul dengan pisang lecek hingga rata.
  3. Baki adunan di beri pewarna kuning dan di bahagi kepada 2 bahagian yang sama banyak.
  4. Panaskan pengukus, ratakan satu bahagian adunan kuning dan kukus selama 15minit atau hingga masak.
  5. Keluarkan loyang dari pengukus, ratakan adunan unggu dan kukus selama 15minit hingga masak.
  6. Akhir sekali, ratakan baki adunan kuning, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25-30minit hingga masak.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong dengan pisau plastik.


Talam Pisang Ubikayu


Talam Pisang Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;