19 Jul 2016

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup -

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup

Bahan-bahan
1 tub tauhu jepun - potong
2 ulas bawang putih cincang
2 ulas bawang merah - mayang
2 hiris halia - potong lidi
100gm isi ayam - cincang halus
2 kelobak bok choy (kobis cina)
Bunga Lily Kering
50gm Suhun
50gm fucuk
5 cendawan hitam kering
1/2 sudu besar stok ayam atau 1/2 kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
Air secukupnya
Daun bawang dan daun sup - hiris
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaan :

  1. Rendam Suhun, Fucuk dan Cendawan hitam dalam air panas hingga kembang, Toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk.  Goreng bawang putih dan bawang merah hingga perang, Masukkan halia dan isi ayam.  Masak hingga ayam berubah warna.
  3. Masukkan air dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan cendawan, kobis cina, bunga lili, suhun dan fucuk.
  5. Perasakan dengan stok ayam dan serbuk lada sulah.
  6. Masak sebentar sehingga semuanya lembut.
  7. Masukkan ke dalam mangkuk dan tabur daun sup dan daun bawang hiris.

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup


Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;