1 Aug 2016 0 comments

Lompat Tikam

Lompat Tikam -

Lompat Tikam

Lapisan hijau
2 cawan tepung beras
3 cawan air
1 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur

Lapisan putih (Kepala Santan)
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu kecil garam

Pulut merah
1 cawan pulut direndam 1 jam
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
Pewarna merah

Sirap Gula Melaka
2 keping gula melaka atau gula thai
4 sudu besar gula pasir
1 cawan air

Penyediaan : Lapisan hijau
Satukan lapisan hijau dan tapis ke dalam periuk.  Masak dengan api sederhana sambil di kacau tanpa henti sehingga adunan mendidih, pekat dan berkilat.
Tutup api dan masukkan ke dalam bekas, Sejukkan sehingga adunan keras dan senang di potong.

Penyediaan : Pulut merah
Panaskan pengukus dan kukus pulut selama 10-15 minit hingga naik wap
Tutup api dan angkat.  Masukkan ke dalam bekas kemudian tuangkan air yang di campur garam dan gula.  Gaul rata.
Kukus semula selama 10 minit sehingga naik wap.  Angkat dan sejukkan.

Penyediaan : Sirap Gula Melaka
Satukan semua dan masak sehingga gula larut.  Tapis dan sejukkan.

Cara Hidangan :
Potong lapisan hijau, letakkan pulut merah dan tuangkan lapisan kepala santan.  Akhir sekali tuang sirap gula melaka.

Lompat Tikam


Lompat Tikam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Jul 2016 0 comments

Nasi Goreng Kampung Paling Sedap

Nasi Goreng Kampung Paling Sedap -

Nasi Goreng Kampung Paling Sedap

Bahan-bahan
3 cawan nasi sejuk
1 gengam ikan bilis - goreng garing
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 ikat kangkung - potong
2 tangkai cili padi
Minyak untuk menumis

Penyediaan :
Tumbuk bawang besar, bawang putih, cili padi dan sedikit ikan bilis hingga lumat.
Tumis hingga naik bau.  Masukkan nasi dan kangkung.  Gaul rata.
Masukkan ikan bilis goreng, gaul rata.  Perasakan dengan sedikit garam kerana ikan bilis sudah masin.

Nasi Goreng Kampung Paling Sedap


Nasi Goreng Kampung Paling Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;