15 Aug 2016 0 comments

Talam Ubikayu

Talam Ubikayu -

Talam Ubikayu
Resepi Chef Asma
Sumber :  Puan Tahrunnisah Jali

Bahan Lapisan Bawah
700 gm parutan ubi kayu
100 ml santan pekat
300 ml air
250 gm gula castor
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning

Loyang 10x10 - gris minyak dan alas plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Satukan kesemua bahan-bahan kedalam periuk dan kacau rata.  
  2. Masak dengan api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga adunan hampir memekat tetapi masih dapat di tuang ke dalam loyang.
  3. Tuang ke dalam loyang, ratakan dan kukus selama 25 minit.
Bahan Lapisan Atas
100 gm tepung beras
50 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
2 sudu kecil garam
300 ml santan pekat
800 ml air

Penyediaan :

  1. Satukan semua bahan, kacau rata.  Tapis ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga naik wap.
  3. Bila bancuhan sedikit berketul di bahagian bawah, tutup api dan kacau dengan whisk hingga licin.
  4. Tuang ke atas lapisan bawah.  Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit.
  5. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong menggunakan pisau plastik.


Talam Ubikayu


Talam Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 Aug 2016 0 comments

Udang Celup Tepung Ala Thai

Udang Celup Tepung Ala Thai -

Udang Celup Tepung Ala Thai

Bahan-bahan
20 ekor udang - buang kulit, tinggalkan bahagian ekornya
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
2 sudu kecil baking powder
1 cawan air
1 sudu kecil gula
1 sudu besar sos ikan
Udang / Pilihan makanan laut kegemaran

Penyediaan :
  1. Udang di tos dan di gaul dengan sedikit serbuk lada sulah dan sedikit garam.  Ketepikan.
  2. Satukan semua tepung, baking powder, gula dan sos ikan, masukkan air sedikit-sedikit dan gaul hingga sebati.  
  3. Adunan jangan cair atau terlalu pekat.  Tidak perlu habiskan kesemua air jika adunan melekat tebal pada udang ketika di celup.
  4. Panaskan minyak secukupnya, pastikan betul-betul panas sebelum mengoreng.
  5. Celup udang ke dalam adunan, pegang ekornya, rendam ke dalam minyak sebentar.
  6. Kemudian lepaskan perlahan-lahan sehingga udang timbul.
  7. Balik-balikkan hingga keperangan.
  8. Hidang dengan sos cili Thai.


Nota :  Jangan masukkan udang sekaligus ketika menggoreng, masukkan satu persatu jangan terlalu banyak dalam satu masa.  Udang lebih garing dan tidak melekat antara satu dengan yang lain

Udang Celup Tepung Ala Thai


Udang Celup Tepung Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;