7 Sept 2016 0 comments

Sagat Ubikayu

Sagat Ubikayu -

Sagat Ubikayu

Bahan-bahan
500 gm ubikayu, kupas dan cuci bersih
150gm gula melaka (3 keping), racik halus
1 sudu teh garam
4 helai daun pandan - potong pendek
1/2 biji kelapa + sedikit garam, kukus sebentar

Penyediaan :

Ubikayu di sagat kasar, perah sedikit airnya, kemudian gaul dengan garam hingga rata.

Bahagikan kepada 2 bahagian ubikayu dan 2 bahagian gula melaka.
Panaskan pengukus, atur potongan daun pandan di dalam pengukus.

Tabur 1 bahagian parutan ubikayu hingga rata di atasnya di ikuti 1 bahagian hirisan gula melaka. di tabur rata.

Kemudian tabur atasnya baki ubikayu dan gula melaka, letak potongan daun pandan dan kukus selama 25-30 minit hingga masak.

Angkat dari pengukus dan aduk dengan garfu hingga bergaul rata.
Hidang dengan taburan parutan kelapa di atasnya.
Sagat Ubikayu


Sagat Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Sept 2016 0 comments

Nasi Ayam Hainan / Hainan Chicken Rice

Nasi Ayam Hainan / Hainan Chicken Rice -

Nasi Ayam Hainan

Bahan-bahan
1 ekor ayam jangan buang kulit, cuci bersih
1 periuk air (anggaran 6 liter) hingga tenggelam ayam
1 sudu besar stock ayam
1 ikat daun bawang - simpul
2 inci halia - ketuk
1 ikat daun ketumbar dengan akarnya
garam secukup rasa

Untuk perapan :  Minyak Bijan dan Kicap Cair

Penyediaan :
  1. Masak air hingga mendidih bersama bahan di atas.  Kemudian masukkan ayam . Masak anggaran 30 min dengan api sederhana. 
  2. Angkat ayam. Rendam dalam air berisi ais selama 15 min. Angkat, dan toskan.
  3. Kemudian sapu ayam dengan minyak bijan dan kicap soya cair.
  4. Air Rebusan Ayam di bahagi dua, satu bahagian di masuk ke dalam nasi dan satu bahagian di jadikan sup ayam.  Keluarkan bahan-bahan dalam air rebusan tadi.
Nasi Ayam
3 cawan beras, cuci dan toskan
5 1/4 cawan air rebusan ayam tadi
1 inci halia - ketuk
3 ulas bawang putih - ketuk
4 ulas bawang merah kecil - ketuk
4 helai daun pandan
sedikit lemak ayam - optional
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak masak

Penyediaan :
Panaskan minyak, marjerin dan lemak ayam.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun pandan hingga naik bau.
Masukkan beras, kacau hingga sebati dan kekuningan dan airnya kering. Masukkan kedalam periuk nasi letrik bersama air rebusan ayam dan sedikit air.  Apabila masak gemburkan nasi tadi.

Untuk Sup
Air rebusan ayam tadi dididihkan, Masukkan 1 kuib ayam.
Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng ketika di  hidang.

Sos Cili
5 tangkai cili merah
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol Sos Cili Thai

Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.  Masak sebentar hingga gula laru.

Sos Kicap
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu kecil gula

Satukan semua bahan, didihkan dalam periuk.

Pelengkap Hidangan :  Tomato, Daun Salad

Nasi Ayam Hainan


Nasi Ayam Hainan / Hainan Chicken Rice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;