9 Sept 2016 0 comments

Asam Laksa yang sangat sedap

Asam Laksa yang sangat sedap -

Asam Laksa yang sangat sedap

Bahan-Bahan
1 kg laksa basah atau laksa kering direbus dahulu
1 kg ikan kembung atau sardin
2 liter air
4 keping asam gelugor
2 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
2 batang serai, di ketuk
5 tangkai daun kesum
2 bunga kantan, belah 2
Garam secukup rasa

Pes - Kisar Halus
6 tangkai cili kering, rendam dan kisar halus
1 in lengkuas
1 batang serai, ambil bahagian putih
1/2 in kunyit
6 ulas bawang merah
1 in belacan

Bahan-bahan Sampingan
6 tangkai daun pudina
1/2 biji nanas,  dihiris
2 biji cili merah,  dihiris
1 biji timun, dihiris
1 labu bawang besar, hiris halus
1 bunga kantan, hiris halus
4-5 biji limau kasturi, belah 2
2,3 sudu besar petis udang

Penyediaan :
  1. Didihkan air dan rebus ikan sehingga masak.  Asingkan ikan dan siat-siatkan isinya.
  2. Tulang ikan di kisar bersama air rebusan tadi hingga hancur, kemudian tapis ke dalam periuk.
  3. Masukkan pes kisar halus, daun kesum, jus asam jawa, asam keping, serai dan bunga kantan. Masak hingga mendidih selama 30 minit.  Tambah air jika kuah pekat.
  4. Masukkan isi ikan dan biar mereneh selama 15 minit lagi.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya.
  6. Hidang bersama bahan-bahan sampingannya dan petis udang.

Asam Laksa yang sangat sedap


Asam Laksa yang sangat sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Sept 2016 0 comments

Rojak Mee Kelantan

Rojak Mee Kelantan -

Rojak Mee Kelantan

Kuah Rojak
5 biji keledek oren
3 keping kecil gula Thai atau gula melaka
2 sudu kecil garam
8 tangkai cili kering, rendam dan kisar
1 mangkuk air asam jawa

Penyediaan :
Keledek di rebus hingga empuk, buang kulit dan kisar dengan 1 1/2 cawan air hingga halus.
Cili kisar, air asam jawa dan gula melaka di masak hingga mendidih.
Bila gula larut, masukkan keledek kisar, jika pekat tambahkan sedikit air, masukkan garam dan reneh hingga kuah hampir pekat.  Kuah tidak terlalu cair atau pekat dan rasanya pedas manis.

Bahan-bahan
1 kg mee kuning, cuci dan celur sebentar, toskan
2 keping tauhu - goreng, potong dadu
4 biji telur rebus - di belah 4
2 biji ubi kentang rebus, potong dadu
Taugeh, celur sebentar
Timun hiris halus
Daun salad - hiris halus
Cucur Udang - potong kecil**

Cucur Udang Keras**
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
1/2 cawan isi udang cincang
sedikit serbuk kunyit
1 ikat daun kucai atau daun bawang - potong
3/4 cawan air

Gaulkan kesemua bahan, masukkan air sedikit-sedikit dan gaul rata dan adunan tidak terlalu lembik.
Goreng hingga keperangan.  Potong kecil dan hidang bersama mee dan bahan-bahan lain.

Rojak Mee Kelantan


Rojak Mee Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;