Asam Laksa yang sangat sedap
Bahan-Bahan
1 kg laksa basah atau laksa kering direbus dahulu
1 kg ikan kembung atau sardin
2 liter air
4 keping asam gelugor
2 sudu besar asam jawa + 1 cawan air
2 batang serai, di ketuk
5 tangkai daun kesum
2 bunga kantan, belah 2
Garam secukup rasa
Pes - Kisar Halus
6 tangkai cili kering, rendam dan kisar halus
1 in lengkuas
1 batang serai, ambil bahagian putih
1/2 in kunyit
6 ulas bawang merah
1 in belacan
Bahan-bahan Sampingan
6 tangkai daun pudina
1/2 biji nanas, dihiris
2 biji cili merah, dihiris
1 biji timun, dihiris
1 labu bawang besar, hiris halus
1 bunga kantan, hiris halus
4-5 biji limau kasturi, belah 2
2,3 sudu besar petis udang
Penyediaan :
- Didihkan air dan rebus ikan sehingga masak. Asingkan ikan dan siat-siatkan isinya.
- Tulang ikan di kisar bersama air rebusan tadi hingga hancur, kemudian tapis ke dalam periuk.
- Masukkan pes kisar halus, daun kesum, jus asam jawa, asam keping, serai dan bunga kantan. Masak hingga mendidih selama 30 minit. Tambah air jika kuah pekat.
- Masukkan isi ikan dan biar mereneh selama 15 minit lagi.
- Perasakan dengan garam secukupnya.
- Hidang bersama bahan-bahan sampingannya dan petis udang.
Asam Laksa yang sangat sedap
Asam Laksa yang sangat sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi