16 Sept 2016 0 comments

Cek Mek Keledek Ungu

Cek Mek Keledek Ungu -

Cek Mek Keledek Ungu

Bahan-bahan
2 cawan isi keledek ungu (300gm)
1/3 cawan tepung gandum (40gm)
1/4 sudu teh garam
Gula pasir secukupnya

Minyak secukupnya untuk mengoreng

Cara-cara :
Cuci bersih keledek.  Rebus hingga empuk.  Toskan dan simpan air rebusan ubi untuk di gunakan kemudian.
Lecek ubi ketika masih panas.  Gaul bersama tepung dan garam.
Masukkan air rebusan ubi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut dan tidak melekat di jari.
Ambil doh seberat (30gm), leperkan dan masukkan satu sudu kecil gula pasir.  Tutup doh dan bentukkan bujur.

Panaskan minyak dan goreng hingga permukaan perang.

Cek Mek Keledek Ungu


Cek Mek Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Sept 2016 0 comments

Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah -

Ayam Masak Merah
Sumber :  FB Tahrunisah Jali

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam dpotong kecil
2 biji bawang besar saiz sederhana*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
2 sudu besar cili kering yang telah direbus dan di kisar
2 sudu besar tomato paste
2 sudu besar sos cili / sos tomato
garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bawang besar potong bulat untuk hiasan

Penyediaan :

  1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan, gaul garam dan kunyit, kemudian goreng dan ketepikan.
  2. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.  Kemudian tumis dengan cili kisar sehingga pecah minyak dengan api perlahan.
  3. Masukkan tomato paste, sos cili dan sos tomato.
  4. Masukkan gula dulu dan masukkan sedikit air, perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat nipis.  Tambah kacang peas jika suka.


Ayam Masak Merah


Ayam Masak Merah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;