29 Sept 2016 0 comments

Nasi Hujan Panas

Nasi Hujan Panas -

Nasi Hujan Panas
Sumber :  FB Atie Jumaat

Bahan-bahan
3 cawan Beras Basmathi (rendam 30 minit), toskan
1 cawan susu cair
1/2 cawan kismis
1 tin kecil minyak sapi
1 sudu makan gula perang
Garam secukup rasa
Pewarna hijau / merah / kuning
2 helai daun pandan (simpul)
1 pokok ketumbar
3 cawan air (guna cawan beras)

Rempah Kasar
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga

Bahan Kisar
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara Menyediakan
  1. Panaskan sedikit minyak dan minyak sapi, masukkan rempah kasar dan daun pandan di ikuti bahan kisar.  Tumis hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan susu cair, air, gula dan garam secukup rasa.  Biarkan mendidih.  Tuang ke dalam rice cooker.
  3. Masukkan beras, kismis dan pokok ketumbar, gaul rata dan tanak sehingga nasi masak.
  4. Bila nasi telah masak, cucuk dengan chopstik dan buat beberapa lubang.
  5. Titiskan dengan pewarna merah, kuning dan hijau secara selingan di setiap lubang.  Tutup periuk nasi biarkan selama 30 minit.
  6. Selepas itu kacau nasi dengan garpu perlahan-lahan supaya ketiga2 pewarna bercampur dan berwarna warni.


Cadangan Hidangan :  Acar timun, Ayam masak merah, Kurma atau kerutup daging atau ayam.

Nasi Hujan Panas


Nasi Hujan Panas shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ayam Pandan Thai / Thai Pandan Chicken

Ayam Pandan Thai / Thai Pandan Chicken -

Ayam Pandan Thai / Thai Pandan Chicken

Bahan-bahan
500gm dada ayam
2 sudu besar daun ketumbar cincang
2 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar halia kisar
1 sudu teh serbuk lada putih / hitam
1/2 sudu besar gula
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar kicap cair
2 sudu kecil tepung jagung
1/2 kiub pati ayam
sedikit garam

Daun pandan untuk membungkus
Minyak untuk mengoreng

Penyediaan :
Potong ayam saiz makan.

Kemudian perap bersama bahan-bahan di atas selama 2-3 jam.

Kemudian balut dengan daun pandan berbentuk kon.  Gunting bahagian atas daun pandan.

Susun di dalam pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.

Angkat dan toskan di atas tissu dapur.
Goreng terendam sehingga isi ayam keperangan.

Hidang bersama sos cili Thai.

Ayam Pandan Thai / Thai Pandan Chicken


Ayam Pandan Thai / Thai Pandan Chicken shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;