11 Oct 2016 0 comments

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu -

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu

Bahan Sagu
250gm sagu kecil di cuci dan di toskan (putih atau berwarna)
200ml air panas utk siram

Inti Kacang Hijau
250gm kacang hijau
200gm gula melaka di racik halus
50gm gula pasir
600ml air
1 sudu besar tepung gandum

Rendam kacang selama 2-3 jam hingga kembang
Kemudian masak bersama air hingga kembang, biarkan sehingga air hampir kering, masukkan gula melaka dan gula, kacau rata dan biarkan hingga kering.  Tabur dan gaul dengan tepung gandum untuk memekatkannya.  Masak hingga inti kering.  Angkat dan sejukkan, kemudian bulat2kan.

*** Lebihan inti boleh di simpan untuk membuat kuih yang menggunakan inti kacang.

Cara-cara :
  1. Cuci sagu dan toskan selama 1/2 jam.  Kemudian masukkan air panas sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga boleh dikepal.  Air panas tidak perlu di habiskan jika boleh dikepal.
  2. Masak air di dalam periuk besar hingga mendidih.  Ambil sagu sebesar bola ping pong, menggunakan plastik, leperkan dan masukkan inti kacang di tengahnya dan gumpalkan menjadi bebola sagu dan rebus dalam air mendidih hingga berbola menjadi jernih.  Angkat dengan sudip berlubang dan masukkan ke dalam periuk kuah.

Bahan Kuah
800ml santan
180gm gula pasir              
2 helai daun pandan                    
1 ulas bawah merah di mayang        
1 cm halia di hiris memanjang                          
1 sudu kecil halba
secubit garam
Air secukupnya untuk merebus bebola sagu

Masak santan bersama gula pasir, bawang merah, halia, halba dan daun pandan dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan bebola sagu ke dalamnya.
Sedia di hidangkan

*** Guna sarung tangan plastik utk mengelak sagu dari melekat ketika mengumpalnya.

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu


Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Sandwich Pisang Peanut Butter Elvis / Elvis Banana Peanut Butter Sandwich

Sandwich Pisang Peanut Butter Elvis / Elvis Banana Peanut Butter Sandwich -

Sandwich Pisang Peanut Butter Elvis / Elvis Banana Peanut Butter Sandwich

Bahan-bahan
2 keping roti sandwich
Peanut butter
Nutela
2 biji pisang berangan di hiris bulat
50gm gula pasir / gula perang
Mentega tanpa garam
1 keping keju - jika suka

Cara-cara :
Sekeping roti di sapu nutela, atur hirisan pisang dan sekeping keju jika suka.
Sekeping lagi roti di sapu peanut butter, atus hirisan pisang.
Setelah siap tindihkan kedua keping roti tadi, sapu mentega di atasnya dan tabur dengan gula pasir.
Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
Panaskan non-stick pan dengan sedikit mentega, letak kepingan roti dan masak dengan api kecil dan balikkan hingga kedua belah roti keperangan.
Potong 2 dan sedia di hidangkan.

*** Untuk mendapat roti yang lebih ranggup, bakar selama 5-8 minit di dalam ketuhar.

Sandwich Pisang Peanut Butter  Elvis / Elvis Banana Peanut Butter Sandwich


Sandwich Pisang Peanut Butter Elvis / Elvis Banana Peanut Butter Sandwich shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;