11 Oct 2016

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu -

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu

Bahan Sagu
250gm sagu kecil di cuci dan di toskan (putih atau berwarna)
200ml air panas utk siram

Inti Kacang Hijau
250gm kacang hijau
200gm gula melaka di racik halus
50gm gula pasir
600ml air
1 sudu besar tepung gandum

Rendam kacang selama 2-3 jam hingga kembang
Kemudian masak bersama air hingga kembang, biarkan sehingga air hampir kering, masukkan gula melaka dan gula, kacau rata dan biarkan hingga kering.  Tabur dan gaul dengan tepung gandum untuk memekatkannya.  Masak hingga inti kering.  Angkat dan sejukkan, kemudian bulat2kan.

*** Lebihan inti boleh di simpan untuk membuat kuih yang menggunakan inti kacang.

Cara-cara :
  1. Cuci sagu dan toskan selama 1/2 jam.  Kemudian masukkan air panas sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga boleh dikepal.  Air panas tidak perlu di habiskan jika boleh dikepal.
  2. Masak air di dalam periuk besar hingga mendidih.  Ambil sagu sebesar bola ping pong, menggunakan plastik, leperkan dan masukkan inti kacang di tengahnya dan gumpalkan menjadi bebola sagu dan rebus dalam air mendidih hingga berbola menjadi jernih.  Angkat dengan sudip berlubang dan masukkan ke dalam periuk kuah.

Bahan Kuah
800ml santan
180gm gula pasir              
2 helai daun pandan                    
1 ulas bawah merah di mayang        
1 cm halia di hiris memanjang                          
1 sudu kecil halba
secubit garam
Air secukupnya untuk merebus bebola sagu

Masak santan bersama gula pasir, bawang merah, halia, halba dan daun pandan dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan bebola sagu ke dalamnya.
Sedia di hidangkan

*** Guna sarung tangan plastik utk mengelak sagu dari melekat ketika mengumpalnya.

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu


Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;