29 Oct 2016

Talam Keledek Ungu

Talam Keledek Ungu -

Talam Keledek Ungu

Bahan A
20gm tepung beras
20gm tepung jagung
50gm santan pekat (santan kotak)
400ml air
1/2 sudu teh garam

Satukan semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.  Biar sejuk dahulu sebelum di isi ke dalam piping bag.

Bahan B
250gm keledek ungu, rebus hingga empuk, lenyek
250gm gula pasir
250ml air
150gm tepung ubikayu
30gm tepung beras
1/2 sudu teh garam

30 biji acuan lompang - gris dengan minyak masak

Penyediaan :
  1. Satukan keledek, gula, garam dan air ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.  Masukkan tepung sedikit sedikit dan kisar hingga bergaul rata.  Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
  2. Tuang 3/4 penuh ke dalam acuan lompang dan picit adunan A di tengahnya.
  3. Panaskan pengukus dan kukus selama 15-20 minit hingga masak.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.

Talam Keledek Ungu


Talam Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;