30 Oct 2016

Lompang Udang Kering

Lompang Udang Kering -

Lompang Udang Kering

Bahan A
100gm udang kering, rendam dan toskan, tumbuk kasar
1/2 batang saderi - cincang halus
1 tangkai cili merah - hiris halus
Daun bawang dan daun sup - hiris halus
Bawang goreng
sedikit gula dan garam
Sedikit minyak

Goreng udang kering, saderi dan cili merah dengan sedikit minyak.  Perasakan dengan secubit garam dan gula.  Tutup api dan masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.  Gaul rata dan ketepikan.

Bahan B
280gm tepung beras
60gm tepung ubi
900ml air
1 sudu teh garam
1 sudu teh air kapur

Acuan lompang, di leser sedikit minyak

Cara-Cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Satukan semua bahan, kacau rata dan tapis.
  3. Tuang hampir penuh ke dalam acuan lompang dan kukus selama 20 minit dengan api sederhana.
  4. Angkat dan sejukkan dahulu.
  5. Keluarkan dari acuan dan tabur bahan A dan bawang goreng.


Lompang Udang Kering


Lompang Udang Kering shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;