19 Nov 2016 0 comments

Shakshuka

Shakshuka -

Shakshuka

Bahan-bahan
4 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
100gm daging cincang - optional
1 biji capsicum merah - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
1 tin tomato paste (Preggo)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar mixed herbs (oregano, thyme, rosemary, parsley)
Gula dan garam secukup rasa
1 tangkai parsley untuk taburan
4 biji telur ayam
Minyak zaitun untuk menumis

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali non stick, tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan daging cincang, masak hingga daging berubah warna.
  3. Masukkan capsicum, tomato, dan sedikit air.  Masak hingga mendidih dan tomato hancur.
  4. Masukkan serbuk cili, jintan putih dan mixed herbs.
  5. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.  Gaul rata.
  6. Reneh dengan api perlahan sehingga sos hampir pekat.  Buat 4 lubang menggunakan sudu, kemudian pecahkan telur ke dalamnya.
  7. Kemudian tutup kuali, biarkan seketika hingga telur separuh masak.
  8. Tabur daun parsley cincang dan serbuk lada hitam.
  9. Boleh di makan bersama roti atau pasta.


sesuai sebagai hidangan sarapan, tengahari atau malam.

Shakshuka


Shakshuka shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
18 Nov 2016 0 comments

Kuih Keria Keledek Ungu

Kuih Keria Keledek Ungu -

Kuih Keria Keledek Ungu

Bahan-bahan
500gm keledek ungu
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir + 3 sudu besar air

Cara-cara :
Rebus keledek hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas. Ketepikan.
Masukkan tepung dan uli hingga tidak melekat ditangan.
Timbang doh seberat 40gm dan buat bentuk bulat seperti donat. Buat lubang ditengahnya.


Goreng didalam minyak terendam diatas api sederhana panas.
Untuk salutan gula, masak air dan gula hingga pekat, masukkan kuih tadi dan gaul rata.
Kacau hingga gula nampak bertali, tutup api dan kacau sehingga gula mengering dan menyaluti kuih.

Kuih Keria Keledek Ungu


Kuih Keria Keledek Ungu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;