23 Nov 2016 0 comments

Spaghetti Aglio Olio

Spaghetti Aglio Olio -

Spaghetti Aglio Olio

Bahan-bahan
300gm spaghetti, rebus hingga lembut, toskan
5 ulas bawang putih - cincang halus
1 sudu kecil serbuk cili
1 cawan daun bayam (baby spinach)
1/4 cawan daun parsley - hiris
2 sudu besar minyak zaitun
Sedikit garam
100gm isi udang
1/2 biji lemon

Penyediaan :
Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan udang dan kacau hingga udang berubah kemerahan.
Masukkan garam, perahan jus lemon dan serbuk cili.  Kacau rata.
Masukkan daun parsley dan baby spinach.
Kacau sebentar dan masukkan spaghetti yang telah di rebus.
Kacau rata dan sedia di hidangkan.

Spaghetti Aglio Olio


Spaghetti Aglio Olio shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
22 Nov 2016 0 comments

Kaswi Labu

Kaswi Labu -

Kaswi Labu 
Resipi :  Kak Fida@Myresipi
Olahan : K1

Bahan-bahan
300gm labu
200gm gula pasir
250ml santan kotak
150gm tepung ubi
150gm tepung gandum
25g tepung jagung
350ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Kelapa parut putih + sedikit garam (kukus sebentar selama 5 minit)

Loyang 9 x 9 di alas plastik tahan panas atau acuan lompang di gris minyak

Penyediaan :

  1. Potong labu, buang kulit dan kukus hingga lembut.
  2. Masak santan, gula, garam dan daun pandan hingga gula larut.  Keluarkan daun pandan.
  3. Masukkan isi labu ke dalam pengisar, air dan santan tadi.  Kisar hingga halus.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar hingga sebati dan halus.
  5. Tuang ke dalam loyang.
  6. Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit hingga masak.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di gaul dengan kelapa parut.


Kaswi Labu


Kaswi Labu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;