22 Nov 2016

Kaswi Labu

Kaswi Labu -

Kaswi Labu 
Resipi :  Kak Fida@Myresipi
Olahan : K1

Bahan-bahan
300gm labu
200gm gula pasir
250ml santan kotak
150gm tepung ubi
150gm tepung gandum
25g tepung jagung
350ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Kelapa parut putih + sedikit garam (kukus sebentar selama 5 minit)

Loyang 9 x 9 di alas plastik tahan panas atau acuan lompang di gris minyak

Penyediaan :

  1. Potong labu, buang kulit dan kukus hingga lembut.
  2. Masak santan, gula, garam dan daun pandan hingga gula larut.  Keluarkan daun pandan.
  3. Masukkan isi labu ke dalam pengisar, air dan santan tadi.  Kisar hingga halus.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar hingga sebati dan halus.
  5. Tuang ke dalam loyang.
  6. Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit hingga masak.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di gaul dengan kelapa parut.


Kaswi Labu


Kaswi Labu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;