18 Nov 2016

Pau Labu / Pumpkin Pau

Pau Labu / Pumpkin Pau -

Pau Labu / Pumpkin Pau

Bahan Inti Labu
1 1/2 cawan isi labu + 4 sudu besar gula pasir
Masak dan kacau hingga likat, sejukkan dahulu

Doh Pau
250gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1/3 cawan isi labu
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
60gm gula kaster
1/2 sudu kecil gula kaster
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
90ml air suam
20gm shortening

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan kecuali air di dalam mixer. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
  3. Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 11 biji. 
  4. Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
  5. Susun di dalam pengukus dan rehatkan selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
  6. Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.

Nota :  Kurangkan sukatan air jika isi labu jenis yang berair.

Pau Labu / Pumpkin Pau


Pau Labu / Pumpkin Pau shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;