Pau Labu / Pumpkin Pau
Bahan Inti Labu
1 1/2 cawan isi labu + 4 sudu besar gula pasir
Masak dan kacau hingga likat, sejukkan dahulu
Doh Pau
250gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1/3 cawan isi labu
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
60gm gula kaster
1/2 sudu kecil gula kaster
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
90ml air suam
20gm shortening
Penyediaan :
- Satukan semua bahan kecuali air di dalam mixer. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
- Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
- Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 11 biji.
- Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
- Susun di dalam pengukus dan rehatkan selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
- Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.
Nota : Kurangkan sukatan air jika isi labu jenis yang berair.
Pau Labu / Pumpkin Pau
Pau Labu / Pumpkin Pau shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment