29 Nov 2016 0 comments

Pau Kelapa

Pau Kelapa -

Pau Kelapa

Inti Kelapa
200gm kelapa parut muda
1/4 sudu teh garam
80gm gula pasir
150ml air + 2 sudu kecil sirap rose
3 helai daun pandan - potong kecil
1 sudu teh tepung pulut
sedikit pewarna hijau

Cara-Cara :
Masukkan kelapa parut, garam, gula dan air sirap ros ke dalam kuali.   Masak hingga air hampir kering.
Tabur dengan tepung pulut, gaul rata.  Angkat dan sejukkan.

Doh Pau
250gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
50gm gula kaster
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
120ml air suam
20gm shortening

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan kecuali air di dalam mixer. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
  3. Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 11 biji. 
  4. Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
  5. Susun di dalam pengukus dan rehatkan selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
  6. Untuk bentuk kipas, gunting 8 penjuru dan kelepekkan ke atas.
  7. Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.

Pau Kelapa


Pau Kelapa shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
25 Nov 2016 0 comments

Bingka Ambon Medan

Bingka Ambon Medan -

Bingka Ambon Medan

Adunan Yis
50 ml air suam
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar ragi instant
2 sudu besar tepung gandum

Satukan adunan yis di dalam bekas, aduk rata.   Tutup dengan plastik wrap dan rehatkan selama 10-15 minit hingga berbuih.  Ketepikan.

Bahan-bahan
3 helai daun pandan
1 batang serai - di ketuk
10 kuning telur ayam
500 ml santan kelapa pekat
5 helai daun limau purut - carikkan
1/2 sudu teh garam
125 gm tepung ubikayu / tepung sagu
250 gm gula pasir

Penyediaan :
  1. Masak santan, daun limau purut, daun pandan, serai dan garam hingga mendidih dan pekat. Tapis dan ketepikan.
  2. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang dan pekat.  Kemudian masukkan tepung ubikayu, santan dan adunan yis.
  3. Kaup balik dengan spatula perlahan-lahan hingga sebati.  Tutup bekas dengan plastik dan biarkan selama 2 - 3 jam hingga mengembang.
  4. Leser loyang dengan minyak dan panaskan di atas dapur hingga minyak panas.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar di rak bawah (api bawah sahaja) pada suhu 180C selama 30 - 35 minit dengan pintu oven sedikit terbuka.
  6. Tukar kedudukan loyang di rak tengah dan bakar api atas dan bawah sehingga permukaan bingka kecoklatan.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong.


NOTA :  Pintu oven perlu di renggangkan sedikit kerana adunan bingka menggunakan adunan yis yang mudah hangus.
Tepung ubikayu boleh di gantikan dengan tepung sagu kerana rasanya lebih sedap.

Bingka Ambon Medan


Bingka Ambon Medan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;