30 Dec 2016 0 comments

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken -

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken

Bahan Perap
4 keping paha ayam tanpa kulit, kelar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil garam
1 sudu besar jus lemon

Gaul dan perap selama 1 jam di dalam peti sejuk

Bahan Rempah
6 sudu besar yogurt pekat
2 sudu kecil garam
1 sudu besar pes halia dan bawang putih
Jus limau nipis
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam masala
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit pewarna merah
1 sudu besar daun fenugreek kering / parsley kering
2 sudu besar minyak sayur

Satukan semua bahan kecuali minyak, gaul sebati.


Cara-cara :
Cuci ayam, buang kulit dan kelar beberapa bahagian supaya rempah menyerap dengan rata.
Gaul rata bersama bahan-bahan perap dan biarkan selama satu jam di dalam peti sejuk.
Satukan semua bahan rempah, kemudian gaul bersama perapan ayam tadi.
Letak minyak sayur dan gaul hingga sebati.

Letak di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit hingga ayam masak.
Untuk lebih aroma, panggang ayam di atas bara api.
Hidang bersama chutney pudina, bawang jeruk dan perahan limau nipis.

Chutney Pudina / Mint Chutney
1 cawan daun pudina
1 cawan daun ketumbar
3 tangkai cili hijau
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh gula
3 sudu besar yogurt

Masukkan semua ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.  Sedia di hidangkan bersama ayam tandoori.

Jeruk Bawang
3 biji bawang besar merah
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukupnya

Gaul sebati.

Ayam Tandoori / Tandoori Chicken


Ayam Tandoori / Tandoori Chicken shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 Dec 2016 0 comments

Kari Kepala Ikan Merah

Kari Kepala Ikan Merah -

Kari Kepala Ikan Merah

Bahan A
1kg kepala merah

Bahan Kisar
2 labu bawang besar (merah)
5 ulas bawang putih
4cm halia
30gm cili kering (rendam dlm air panas) atau 1 sudu besar cili boh
minyak untuk menumis

Bahan Rempah (di gaul bersama)
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
35gm (1 1/2 bungkus kecil) serbuk kari ikan
100ml air asam jawa 

Bahan D
1 liter santan
10 biji bendi
4 biji terung bulat di belah
2 biji tomato di belah
2 tangkai daun kari
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
Tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan daun kari dan bahan rempah yang telah di gaul dengan sedikit air asam jawa.  Masak hingga terbit minyak.
Masukkan santan, kacau hingga sebati, perasakan dengan gula dan garam.
Biarkan mendidih sekejap, masukkan terung dan bendi biarkan sayur separuh masak.  Masukkan pula kepala ikan dan buah tomato.  Kecilkan api dan biarkan merenih hingga pecah minyak.

Kari Kepala Ikan Merah



Kari Kepala Ikan Merah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;