17 Jan 2017 0 comments

Kek Puding Caramel Chocolate Cheese

Kek Puding Caramel Chocolate Cheese -

Kek Puding Caramel Chocolate Cheese

Karamel
5 sudu besar gula pasir, jadikan karamel, tuang ke dalam loyang, ketepikan.

Bahan Kek Chocolate
250gm chocolate sponge mix
4 biji telur A
60ml air
60ml minyak sayur
1 sudu besar coklat emulco

Loyang :  Bundt Pan 10in, oles sedikit minyak

Penyediaan :
Satukan sponge mix, telur dan air, whisk hingga rata.  Putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu, perlahankan mixer, masukkan coklat emulco.  Putar hingga bergaul rata.
Akhir sekali masukkan minyak sayur dan putar sebati.
Tuang dan ratakan ke dalam loyang berisi karamel.  Ketepikan.

Nota :  Kek boleh menggunakan sebarang resipi dari kek sponge.

Bahan Puding Cheese
250gm cream cheese, lembutkan dahulu
1 tin susu pekat manis
1 tin susu sejat
5 biji telur A
1 sudu teh esen vanila

Penyediaan :
  1. Dalam mangkuk, putar cream cheese hingga licin.  Masukkan susu pekat manis, putar sebati.
  2. Masukkan telur satu demi satu dan putar hingga rata.
  3. Masukkan esen vanila dan akhir sekali susu sejat.  Putar sebentar hingga rata.
  4. Masukkan ke dalam jug kecil, menggunakan belakang sudu, tuang perlahan-perlahan adunan puding ke atas adunan kek, tuang sama rata di semua bahagian.  Adunan puding akan turun ke bawah.
  5. Panaskan oven pada suhu 160C.  Masukkan air panas ke dalam loyang yang lebih besar.
  6. Letak loyang berisi kek dan bakar secara double boil di rak bawah dengan api bawah sahaja selama 40 minit.
  7. Kemudian tukar api atas dan bawah dan bakar selama 15 minit lagi.  Cucuk bahagian kek, jika penyucuk keluar licin, kek telah masak.
  8. Simpan kek di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih sehingga puding set.
  9. Untuk mengeluarkan kek dari loyang, rendam sebentar loyang di dalam air panas, kemudian terbalikkan perlahan-lahan ke atas pingan.
    Kek Puding Caramel Chocolate Cheese


Kek Puding Caramel Chocolate Cheese shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
10 Jan 2017 0 comments

Nasi Goreng Cina

Nasi Goreng Cina -

Nasi Goreng Cina

Bahan-Bahan
2 mangkuk nasi sejuk
4 sudu besar minyak masak
1 biji telur - kocok ringan
4 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah, tumbuk
10 ekor isi udang
1/2 keping isi dada ayam - cincang
4 sudu besar sayur campur beku
2 kelopak sayur bok choy atau kobis - potong (jika suka)
1/2 kiub pati ayam - haluskan
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk lada putih

Cara Memasak
Panaskan minyak, masukkan bawang tumbuk. Tumis hingga naik bau.
Masukkan isi ayam, goreng hingga berubah warna.  Masukkan pula udang, goreng hingga udang kemerahan.
Selepas itu, masukkan telur, biar sebentar hingga telur hampir masak kemudian gaul sekata bersama bahan-bahan tadi.
Kemudian masukkan nasi dan gaul hingga sekata.
Akhir sekali masukkan sayur campur beku, bok choy dan perasakan dengan serbuk pati ayam, serbuk lada sulah, minyak bijan dan secubit garam, gaul dan goreng hingga rata.
Hidang ketika masih panas.

Nasi Goreng Cina


Nasi Goreng Cina shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;