3 Mar 2017 0 comments

Siakap Kukus Ala Thai

Siakap Kukus Ala Thai -

Siakap Kukus Ala Thai

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap bersaiz besar
sedikit garam dan lada sulah
2 biji limau nipis di perah airnya
(Cuci ikan, lumur dengan garam dan lada sulah, perah jus limau di kelilingnya dan letak ke dalam pinggan untuk di kukus)

Bahan Sos
4 ulas bawang putih hiris halus
3cm halia di hiris memanjang
1/2 labu bawang besar di hiris
1 batang serai di hiris halus
minyak untuk menumis
1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air (larutkan)
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato di belah

Cara-cara :
Kukus ikan hingga masak.  Asingkan air ikan yang terhasil dari proses mengukus.
Tumis bawang putih, halia, serai dan bawang besar hingga naik bau, masukkan air ikan tadi, air, gula dan garam.  Biarkan mendidih, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.
Setelah hampir pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang di kukus tadi.
Hias dengan tomato dan daun ketumbar.

Siakap Kukus Ala Thai


Siakap Kukus Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 Mar 2017 0 comments

Mangga Pulut Hitam

Mangga Pulut Hitam -

Mangga Pulut Hitam

Bahan-bahan 
2 biji mangga - potong ikut suka
100gm beras pulut hitam
150gm beras pulut putih
200ml santan cair + 1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - carikkan

Sos santan
300ml santan pekat
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
2 sudu kecil tepung jagung larutkan dgn sedikit air

Satukan semua bahan kecuali tepung jagung.  Masak hingga gula larut.  Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, kaca rata dan masak hingga sos nampak pekat.

Cara-cara :
Rendam pulut hitam dan putih secara berasingan selama 3 jam.
Toskan dan satukan kedua pulut, masukkan santan dan kukus bersama daun pandan selama 30 - 35minit.
Hidang bersama mangga dan sos santan.

Mangga Pulut Hitam


Mangga Pulut Hitam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;