Siakap Kukus Ala Thai
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap bersaiz besar
sedikit garam dan lada sulah
2 biji limau nipis di perah airnya
(Cuci ikan, lumur dengan garam dan lada sulah, perah jus limau di kelilingnya dan letak ke dalam pinggan untuk di kukus)
Bahan Sos
4 ulas bawang putih hiris halus
3cm halia di hiris memanjang
1/2 labu bawang besar di hiris
1 batang serai di hiris halus
minyak untuk menumis
1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air (larutkan)
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
2 tangkai daun ketumbar
1 biji tomato di belah
Cara-cara :
Kukus ikan hingga masak. Asingkan air ikan yang terhasil dari proses mengukus.
Tumis bawang putih, halia, serai dan bawang besar hingga naik bau, masukkan air ikan tadi, air, gula dan garam. Biarkan mendidih, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.
Setelah hampir pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang di kukus tadi.
Hias dengan tomato dan daun ketumbar.
Siakap Kukus Ala Thai
Siakap Kukus Ala Thai shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi