Kuih Bakar Yogurt Crabstick - Nestlé Yogurt -
Kuih Bakar Yogurt Crabstick - Nestlé Yogurt
Bahan A
140 gm tepung gandum
3 biji telur Grade A
125 ml susu cair
125 ml Nestle Natural Yogurt
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
Bahan B
3 crabstick - potong 2
1/4 cawan sayuran campur sejuk beku
1 tangkai daun bawang atau daun sup, hiris halus
Acuan Muffin, gris dengan minyak
Menghasilkan 6 biji
Masa : 25 minit
Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan muffin selama 10 minit.
Satukan semua bahan A, kacau rata dan tapis ke dalam jug kecil.
Keluarkan acuan muffin dari oven. Tuang 1/2 adunan ke dalam acuan.
Cucuk crabstick di tengahnya dan tabur dengan sayur campur.
Tuang baki adunan hingga penuh dan tabur dengan hirisan daun bawang dan daun sup.
Bakar selama 15 - 20 minit hingga masak.
Ramuan yang di ganti : 250 ml santan
di ganti dengan 125 ml susu dan 125 ml yogurt
Kuih Bakar Yogurt Crabstick - Nestlé Yogurt shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Sagun Nestum -
Sagun Nestum
Bahan-bahan
1 biji kelapa parut
3/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung pulut
1 cawan nestum cereal
1/2 sudu teh garam
1/3 cawan gula kaster
Kertas pembalut hadiah - di gulung
Menghasilkan 12 roll
Cara-cara
Sangai tanpa minyak kelapa parut sehingga ringan dan sedikit perang.
Kemudian masukkan tepung beras dan tepung pulut.
Sangai dengan api perlahan hingga garing dan berderap bila di kacau.
Tutup api dan masukkan nestum. Gaul hingga rata.
Sejukkan dulu, kemudian gaul dengan gula kaster.
Kemudian masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar halus.
Untuk membungkus, bulung kertas pembalut hadiah, ikat hujungnya dengan reben, kemudian masukkan sagun di bahagian hujung bawah hingga penuh,
Rapikan lipatan gulungan supaya sagun tidak terkeluar.
Sagun Nestum shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Sagun Nestum
Bahan-bahan
1 biji kelapa parut
3/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung pulut
1 cawan nestum cereal
1/2 sudu teh garam
1/3 cawan gula kaster
Kertas pembalut hadiah - di gulung
Menghasilkan 12 roll
Cara-cara
Sangai tanpa minyak kelapa parut sehingga ringan dan sedikit perang.
Kemudian masukkan tepung beras dan tepung pulut.
Sangai dengan api perlahan hingga garing dan berderap bila di kacau.
Tutup api dan masukkan nestum. Gaul hingga rata.
Sejukkan dulu, kemudian gaul dengan gula kaster.
Kemudian masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar halus.
Untuk membungkus, bulung kertas pembalut hadiah, ikat hujungnya dengan reben, kemudian masukkan sagun di bahagian hujung bawah hingga penuh,
Rapikan lipatan gulungan supaya sagun tidak terkeluar.
Sagun Nestum
Sagun Nestum shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Subscribe to:
Posts (Atom)