Sagun Nestum
Bahan-bahan
1 biji kelapa parut
3/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung pulut
1 cawan nestum cereal
1/2 sudu teh garam
1/3 cawan gula kaster
Kertas pembalut hadiah - di gulung
Menghasilkan 12 roll
Cara-cara
Sangai tanpa minyak kelapa parut sehingga ringan dan sedikit perang.
Kemudian masukkan tepung beras dan tepung pulut.
Sangai dengan api perlahan hingga garing dan berderap bila di kacau.
Tutup api dan masukkan nestum. Gaul hingga rata.
Sejukkan dulu, kemudian gaul dengan gula kaster.
Kemudian masukkan ke dalam pengisar kering dan kisar halus.
Untuk membungkus, bulung kertas pembalut hadiah, ikat hujungnya dengan reben, kemudian masukkan sagun di bahagian hujung bawah hingga penuh,
Rapikan lipatan gulungan supaya sagun tidak terkeluar.
Sagun Nestum
Sagun Nestum shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment