29 May 2017 0 comments

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq -

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq

Bahan-bahan
100 gm ikan masin
3 sudu besar sambal pahang Enaq
1/2 labu bawang besar
4 biji cili padi - potong kecil
1 sudu kecil gula
1 sudu besar perahan jus limau nipis

Penyediaan :
Cuci dan goreng ikan masin cincang hingga garing.  Toskan.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang dan cili hingga naik bau.
Masukkan sambal pahang dan sedikit air.
Kacau rata, masukkan sedikit gula dan perahan jus limau.
Rasa masam, manis dan pedas.

Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq


Sambal Hitam Pahang Ikan Masin Enaq shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos -

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos

Bahan-bahan
1kg ayam sederhana, cuci bersih
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan yogurt
3 sudu besar sos peri-peri

Bahan Kisar
1/3 cawan minyak zaitun
2 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
2 sudu kecil serbuk paprika / serbuk cili
1 ikat daun ketumbar, potong

Daun Parsley / Oregano untuk taburan


Penyediaan :
Cucuk ayam dengan pisau di beberapa tempat supaya bahan perapan meresap.
Masukkan bahan kisar ke dalam pengisar dan kisar bersama minyak hingga halus.
Gaul bersama ayam, yogurt, garam, gula dan sos peri-peri.
Perap di dalam peti sejuk semalaman.
Tabur dengan daun parsley dan Panggang pada suhu 200C selama 45-50 minit.
Hidang bersama salad, kentang goreng, jagung bakar

Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos


Ayam Panggang Yogurt Peri-Peri Ala Nandos shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;