Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies
Bahan-bahan
250 gm mentega - dilembutkan
100 gm gula kaster
1/2 sudu kecil esen badam
260 gm tepung gandum
40 gm cornflakes kisar
1/2 cawan jem strawberry
Cara membuatnya:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 C.
- Pukul mentega dan gula hingga sebati, masukkan esen badam diikuti tepung dan cornflakes.
- Gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut. Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
- Ambil sedikit doh dan gentel bulat (8 gm). Kemudian tekan sedikit dibahagian tengah dengan ibu jari atau belakang sudu metrik.
- Paip jem ditengahnya.
- Bakar lebih kurang 20 minit atau sehingga sedikit keperangan. Sejukkan seketika sebelum di hias dengan gula aising.
Gula Aising - Drizzle
125 gm gula aising
1/4 sudu kecil esen badam
2 sudu kecil susu segar
Satukan gula aising, esen badam dan susu di dalam satu mangkuk. Gaul sebati, jika pekat tambah sedikit susu lagi. Masukkan ke dalam piping bag dan drizzle di atas biskut
Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies
Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi