10 Jul 2017 0 comments

Biskut Putar Venetian

Biskut Putar Venetian -
Biskut Putar Venetian
Di cuba oleh Kak Wan
resipi :  Chef Zam

Bahan-bahan


Penyediaan :
  1. Pukul mentega, gula icing dan perisa vanila sehingga berkrim menggunakan pengadun elektrik selama 1-2 minit.
  2. Tambahkan tepung beras dan tepung gandum, gaul menggunakan tangan.
  3. Panaskan ketuhar pada suhu 160°C atau mengikut oven masing-masing.
  4. Masukkan doh ke dalam ‘piping bag’ dengan muncung hiasan berbentuk bintang (star nozzle) dan tekan doh kepada bentuk cincin/bulatan di atas dulang pembakar yang telah digriskan. 
  5. Hiaskan di tengahnya dengan sedikit jam strawberry/blueberry/marmalade/Nutella mengikut kesukaan anda
  6. Bakar biskut selama 15-20 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum disimpan.

Biskut Putar Venetian


Biskut Putar Venetian shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Jul 2017 0 comments

Biskut Badam Suji Teh Inggeris

Biskut Badam Suji Teh Inggeris -
Biskut Badam Suji Teh Inggeris
Di cuba oleh Kak Wan
Resipi Chef Zam

Bahan-bahan



Penyediaan :
  1. Sebatikan mentega, minyak sapi, gula, serbuk teh dan esen vanilla.
  2. Kemudian masukkan tepung suji, tepung gandum, serbuk penaik, serbuk dan serbuk badam.
  3. Uli lembut adunan kemudian bulat-bulatkan.
  4. Susun di atas dulang pembakar dan tekan dengan garfu.
  5. Sapukan kuning telur dan letakkan badam.
  6. Bakar pada suhu 140˚C selama 30 minit atau sampai kekuningan.

Biskut Badam Suji Teh Inggeris


Biskut Badam Suji Teh Inggeris shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;