Ulaman Masak Tempoyak
Bahan-bahan
1 mangkuk pucuk ubi
1 mangkuk pucuk paku
1 mangkuk terung pipit
1 mangkuk petai
5 helai daun kunyit muda
5 sudu besar tempoyak
2 mangkuk santan pekat
segengam ikan bilis, cuci dan tumbuk kasar
garam dan gula secukup rasa
Pucuk ubi, pucuk paku, daun kunyit buang tangkai dan di hiris halus, cuci dan toskan.
Ulaman lain yang boleh di gunakan : Pucuk labu, daun kadok
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi hijau dan merah
1 inci kunyit hidup
5 batang serai
Hiris semua bahan dan kisar dengan sedikit santan hingga halus.
Cara-cara :
- Jerang santan, bahan kisar dan tempoyak hingga mendidih. Masukkan ikan bilis.
- Kemudian masukkan terung pipit dan petai. Biar sebentar hingga terung dan petai lembut.
- Masukkan pucuk paku, pucuk ubi dan daun kunyit. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Reneh dengan api kecil hingga kuah hampir pekat
Ulaman Masak Tempoyak
Ulaman Masak Tempoyak shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi