7 Aug 2017 0 comments

Daging Masak Hitam Sarawak

Daging Masak Hitam Sarawak -

Resepi : Daging Masak Hitam Sarawak
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan
700 gram daging bahagian peha - potong nipis - bilas dan toskan

Bahan A -  Perap
2 labu bawang merah besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 batang serai - hiris
7 biji buah prune
3 sudu besar kismis
4 sudu besar kerisik
4 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin atau garam
3 sudu besar tomato puri atau tomato sos
2 sudu besar parutan gula melaka
1 cawan susu cair

Kisar semua bahan-bahan di atas hingga halus, gaul bersama daging.  Perap semalaman di dalam peti sejuk.

Bahan B - Tumis
3 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah - hiris nipis
3 sudu besar cili kering kisar jika suka pedas

Cara-cara :
  1. Panaskan  minyak sapi dan tumis bawang merah hingga garing. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga. Tumis hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan bahan yang diperap. Masak dengan api sederhana sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat.
  4. Hidang bersama nasi putih atau nasi minyak.
Daging Masak Hitam Sarawak


Daging Masak Hitam Sarawak shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Nasi Minyak Oren

Nasi Minyak Oren -

Nasi Minyak Oren

Bahan-bahan
3 cawan beras Basmati
3 tangkai daun ketumbar, cincang kasar
1 cawan susu cair / susu sejat
3 cawan air
3 sudu besar jus oren sunquick
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Sedikit pewarna oren - jika suka

Bahan Hiris
5 ulas bawang merah, dimayang
2 ulas bawang putih, ketuk dan cincang halus
2 cm halia, ketuk dan cincang
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis

Rempah Kasar
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
1 sudu kecil bunga cengkih
1 sudu kecil buah pelaga
3 helai daun pandan, simpul

Hiasan :  Bawang goreng, daun ketumbar, gajus goreng, kismis

Penyediaan :
  1. Cuci beras hingga bersih.  Rendam selama 1/2 jam.  Kemudian toskan.
  2. Dalam kuali kecil, panaskan minyak sapi, tumis bahan hiris hingga kekuningan.  Masukkan rempah kasar dan daun pandan, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan beras yang di toskan dan kacau rata selama 5 minit.
  4. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi letrik, masukkan susu sejat, air, jus oren, garam, gula dan daun ketumbar.  Gaul rata,
  5. Masak seperti biasa.  Apabila nasi telah masak, gemburkan nasi menggunakan garpu perlahan-lahan supaya nasi tidak patah,
  6. Tabur bawang goreng, kismis dan gajus goreng.
  7. Sedia di hidang bersama kuah kari, kerutup atau kurma.
    Nasi Minyak Oren


Nasi Minyak Oren shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;