5 Sept 2017 0 comments

Penne Pasta Marinara

Penne Pasta Marinara -

Penne Pasta Marinara

Bahan-bahan
300 g penne pasta
Sedikit garam
100 g udang, buang kulit, tinggalkan bahagian ekor
100 g sotong, potong bulat
Serbuk lada hitam secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega
1 sudu besar  bawang putih yang dicincang
Parutan keju Parmesan
Daun parsley
Tomato Cherry
Lemon

Penyediaan :
  1. Rebus pasta dan sedikit garam hingga mendidih mengikut arahan pada paket.  Toskan.
  2. Gaul udang, sotong dengan secubit garam, lada hitam dan serbuk bawang putih.
  3. Dalam kuali, panaskan minyak zaitun, masukkan udang dan sotong, goreng sebentar saja.  Angkat dan ketepikan.
  4. Bersihkan kuali, kemudian cairkan mentega dengan api sedang.
  5. Tumis bawang putih cincang hingga naik bau.
  6. Akhir sekali masukkan pasta, parutan keju, seafood, dan  tomato.  Gaul rata hingga keju cair.
  7. Hidang bersama taburan daun parsley, rengisan lada hitam dan tambahan parutan keju dan perahan jus lemon.


Penne Pasta Marinara


Penne Pasta Marinara shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Sept 2017 0 comments

Kerabu Buah Beka

Kerabu Buah Beka -

Kerabu Buah Beka

Bahan-bahan
1 biji buah beka
1 ekor ikan kembung - bakar ambil isinya
1 cawan kelapa parut, goreng hingga perang
5 sudu besar santan pekat atau santan kotak (panaskan dahulu)
2 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji limau nipis
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Hiris
3 tangkai daun kesum
2 ulas bawang merah

Cara-cara :
  1. Buang bahagian tepi kulit beka dan hiris nipis-nipis,  Kemudian celur sebentar hingga kulitnya menjadi lembut.
  2. Toskan dan masukkan ke dalam bekas besar bersama hirisan daun kesum dan bawang hiris.
  3. Tumbuk lada hitam hingga hancur, masukkan bawang merah, bawang putih, gula dan garam,  tumbuk lagi hingga lumat,
  4. Masukkan kelapa goreng dan tumbuk hingga kelapa hancur.
  5. Akhir sekali, masukkan isi ikan, tumbuk ringan dan gaul rata.
  6. Masukkan ke dalam bekas berisi buah beka dan gaul rata.
  7. Masukkan santan pekat, perasakan dengan budu dan perahan jus limau.  Tambah garam dan gula jika perlu. Rasa manis, masin dan masam secukupnya.
  8. Jika suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.

Cara Bakar :
Layur buah beka di atas api hingga kulitnya mengerutu.  Kemudian kikis sedikit kulit yang terbakar.
Hiris nipis-nipis dan gaul bersama bahan tumbuk, bahan hiris, santan dan bahan perasa.

Kerabu Buah Beka


Kerabu Buah Beka shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;