9 Sept 2017 0 comments

Roti John

Roti John -

Roti John

Bahan Inti Daging atau Ayam
2 cawan daging cincang
2 ulas bawang merah, cincang
4 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih

Penyediaan :
  1. Bancuh rempah kari, jintan manis dan jintan putih dengan sedikit air, kacau rata.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan putih hingga keperangan.
  3. Masukkan bancuhan rempah tadi, kacau sebentar hingga rata.
  4. Masukkan daging dan kacau hingga daging berubah warna.
  5. Tambah air paras daging dan masak dengan api sederhana sehingga air hampir kering.
  6. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa, boleh tambah 1/2 ketul kiub ayam jika suka.
  7. Kacau sehingga daging lembut dan masak, biar berkuah sedikit dan tidak terlalu kering.

Bahan-bahan
Roti panjang atau roti sosej bujur, belah tengah jangan putus
Mentega atau marjerin untuk sapuan
Bawang merah cincang halus
Daun bawang, hiris halus
2 biji telur
Inti daging atau ayam
Kepingan keju jika suka
Hirisan daun salad, tomato, timun dan kobis

Penyediaan :
  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, masukkan 4 sudu besar inti daging, sedikit bawang cincang dan daun bawang,  Kocok hingga sebati.
  2. Panaskan kuali leper, sapu marjerin di atas belahan roti dan masa sebentar hingga permukaannya sedikit garing,  Angkat dan letak di dalam pingan,
  3. Sementara itu, letak sedikit marjerin di atas kuali, tuang bancuhan telur tadi, biarkan sebentar dalam 1 minit.
  4. Telekupkan roti ke atas telur yang hampir kering tadi, tekan-tekan sedikit dan biarkan sehingga telur masak.  Sapu sedikit marjerin di atasnya.
  5. Terbalikkan roti ke atas, biarkan sebentar dan angkat.
  6. Letak kepingan keju ketika masih panas jika suka dan hirisan salad seperti kobis, timun dan tomato.
  7. Picit sos cili, mayonis dan tabur sedikit serbuk lada hitam.
Roti John


Roti John shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Sept 2017 0 comments

Dendeng Daging

Dendeng Daging -

Dendeng Daging

Bahan-bahan
1 kilo daging lembu dipotong ketulan sederhana besar

Rebus daging hingga berubah warna, jangan sampai lembut.
Angkat dan toskan airnya, simpan air rebusan untuk di guna kemudian.
Ketulan daging di hiris nipis, kemudian ketuk ringan dengan ulu lesung supaya leper.  Ketepikan.

Bahan Hiris
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
1 inci halia

Goreng bahan hiris hingga keperangan.  Toskan.
Simpan minyaknya untuk menumis.

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 helai daun limau purut diramas2
3 batang serai di ketuk
2 - 3 sudu besar cili kisar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar

Bahan Perasa
2 sudu besar kicap hitam
1/2 cawan kicap lemak manis
gula dan garam secukupnya
1 sudu kecil pes asam jawa
Air rebusan daging secukupnya


Penyediaan :
  1. Guna minyak gorengan bawang, goreng hirisan daging hingga permukaannya sedikit kehitaman.
  2. Angkat dan toskan.
  3. Keluarkan sedikit minyak, tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar untuk menumis.
  4. Tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
  5. Masukkan daging, air rebusan daging dan bahan-bahan perasa.  Kacau dan renehkan hingga kuahnya hampir kering.
  6. Angkat dan gaulkan dengan gorengan bawang.  Hidang bersama nasi putih.


Dendeng Daging


Dendeng Daging shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;