20 Sept 2017 0 comments

Steak Daging Mudah

Steak Daging Mudah -

Steak Daging Mudah

Bahan-bahan
4 potong daging steak 1 1/2in tebal
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu besar minyak zaitun

Daging di ketuk sedikit kelilingnya dengan hulu pisau, kemudian taburi garam, serbuk lada di kedua belah hingga rata.  Rengis sedikit minyak dan perap selama 1 jam.

Panggang di dalam oven atau di atas bara api hingga separa masak (medium well) atau sepenuh masak (well done).

Cadangan Hidangan
Kentang Goreng
Kentang Putar
Brocoli / Jagung / Carrot / Kacang Buncis
Sos lada hitam

Sos Lada Hitam / Black Pepper Sauce

Bahan-bahan
2 sudu besar mentega
3 ulas bawang putih dicincang
3 sudu besar lada hitam dikisar
2 cawan air rebusan ayam
1/2 tin cendawan butang dikisar
3 sudu besar HP sos @ sos perang
1 sudu besar kicap hitam
1 sudu kecil Westershire Sos
1/2 cawan krim masakan
Garam dan gula sebagai perasa

Cara-cara 
  1. Panaskan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan lada hitam, kacau sebentar, masukkan air rebusan ayam, cendawan kisar, hp sos, westerhire sos dan biar ia mendidih, masukkan krim masakan, gula dan garam sebagai perasa.
  2. Sekiranya ingin sos kelihatan hitam dan agak gelap, masukkan 1 sudu besar kicap hitam.  Apabila telah mendidih dan pekat matikan api.  Boleh tambah air panas jika sos agak pekat.

Kentang Putar / Mashed Potato

Bahan-bahan
3 biji kentang (kupas, potong dan rebus hingga empuk)
1 sudu besar di cairkan
1/4 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk lada putih / hitam
3 sudu besar susu segar

Cara-cara
  1. Rebus kentang hingga empuk. Toskan dan lecek ketika masik panas hingga halus.
  2. Masukkan mentega cair dan susu sedikit demi sedikit hingga campuran lembut dan licin. 
  3. Tambah garam dan serbuk lada sulah.
Steak Daging Mudah


Steak Daging Mudah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
9 Sept 2017 0 comments

Roti John

Roti John -

Roti John

Bahan Inti Daging atau Ayam
2 cawan daging cincang
2 ulas bawang merah, cincang
4 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih

Penyediaan :
  1. Bancuh rempah kari, jintan manis dan jintan putih dengan sedikit air, kacau rata.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan putih hingga keperangan.
  3. Masukkan bancuhan rempah tadi, kacau sebentar hingga rata.
  4. Masukkan daging dan kacau hingga daging berubah warna.
  5. Tambah air paras daging dan masak dengan api sederhana sehingga air hampir kering.
  6. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa, boleh tambah 1/2 ketul kiub ayam jika suka.
  7. Kacau sehingga daging lembut dan masak, biar berkuah sedikit dan tidak terlalu kering.

Bahan-bahan
Roti panjang atau roti sosej bujur, belah tengah jangan putus
Mentega atau marjerin untuk sapuan
Bawang merah cincang halus
Daun bawang, hiris halus
2 biji telur
Inti daging atau ayam
Kepingan keju jika suka
Hirisan daun salad, tomato, timun dan kobis

Penyediaan :
  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, masukkan 4 sudu besar inti daging, sedikit bawang cincang dan daun bawang,  Kocok hingga sebati.
  2. Panaskan kuali leper, sapu marjerin di atas belahan roti dan masa sebentar hingga permukaannya sedikit garing,  Angkat dan letak di dalam pingan,
  3. Sementara itu, letak sedikit marjerin di atas kuali, tuang bancuhan telur tadi, biarkan sebentar dalam 1 minit.
  4. Telekupkan roti ke atas telur yang hampir kering tadi, tekan-tekan sedikit dan biarkan sehingga telur masak.  Sapu sedikit marjerin di atasnya.
  5. Terbalikkan roti ke atas, biarkan sebentar dan angkat.
  6. Letak kepingan keju ketika masih panas jika suka dan hirisan salad seperti kobis, timun dan tomato.
  7. Picit sos cili, mayonis dan tabur sedikit serbuk lada hitam.
Roti John


Roti John shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;