17 Nov 2017 0 comments

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape -

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape

Bahan-bahan
300 gm tapai ubikayu, buang uratnya
50 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
3 biji telur
75 gm tepung gandum
100 ml santan
75 ml mentega cair
Esen vanila

Kuning telur untuk olesan
Taburan :  Kismis / Prune / Parutan Keju

Loyang Kemboja (2 biji, oles minyak)

Penyediaan :
  1. Lenyek atau kisar tapai, gula dan garam hingga halus.
  2. Masukkan telur dan gaul rata.
  3. Tambah tepung, santan, esen vanila dan mentega cair.  Aduk hingga halus dan rata.
  4. Panaskan acuan kemboja di atas api dapur hingga minyak panas.
  5. Tutup api dan tuang adunan hingga penuh.
  6. Panaskan di atas api dapur dengan api kecil selama 5 minit.
  7. Tabur dengan kismis di tengahnya.
  8. Angkat dari dapur dan alihkan ke dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 180C.
  9. Bakar selama 25 minit,  angkat dan sapu kuning telur.
  10. Bakar semula selama 5 minit atau hingga masak.

Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape


Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Nov 2017 0 comments

Bubur Jagung Kacang Merah

Bubur Jagung Kacang Merah -

Bubur Jagung Kacang Merah

Bahan-bahan
200gm kacang merah
2 tongkol jagung manis dikikis isinya
2 sudu makan sagu halus
500ml santan
100gm gula melaka di racik
secubit garam
sehelai daun pandan

Cara-cara :
  1. Rebus kacang merah dan jagung manis hingga empuk secara berasingan.
  2. Toskan kacang merah manakala jagung manis simpan air rebusannya.
  3. Masukkan air rebusan jagung, santan, gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk.
  4. Didihkan dengan api kecil, masukkan sagu yang telah dicuci bersama kacang merah dan jagung manis.  Letak sedikit garam.  Kacau hingga rata.
  5. Biarkan mendidih sebentar, tutup api dan sedia dinikmati.


Bubur Jagung Kacang Merah


Bubur Jagung Kacang Merah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;