Serabai Serawa Durian
Bahan-bahan
250gm tepung beras
150gm nasi sejuk
500ml santan (200 santan KARA + 300 air)
1 sudu kecil yis segera + 50ml air suam (larutkan), biarkan seketika
1/2 sudu teh garam
Cara-cara :
Satukan semua bahan serabai di dalam pengisar dan kisar hingga halus.
Perapkan di tempat suam selama 2 jam atau lebih.
Panaskan acuan serabai / baulu yang di leser dengan minyak hingga minyak betul-betul panas. Tutup api dan tuang adunan serabai hingga penuh.
Masak dengan api perlahan sehingga adunan berlubang-lubang. Tutup dan biarkan 1-2 minit hingga masak.
Kuah / Serawa Durian
600ml santan sederhana pekat
4 ulas isi durian
2 keping gula melaka / (nise)
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan di simpul
1 sudu besar tepung beras / tepung jagung di bancuh air
Penyediaan :
Satukan santan, gula melaka, daun pandan dan garam.
Apabila mendidih, masukkan isi durian dan bancuhan tepung.
Masak sehingga kuah sedikit pekat.
Hidang serabai dengan kuahnya.
Serabai Serawa Durian
Serabai Serawa Durian shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi