28 Nov 2017 0 comments

Singgang Bendi

Singgang Bendi -

Singgang Bendi

Bahan-bahan
10 batang bendi, kerat 2 jika panjang
4 ulas bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, hiris
2 hiris lengkuas
2 hiris kunyit, jika suka (untuk warna), ketuk
1 biji tomato, belah 4
2 tangkai cili merah atau cili padi, ketuk
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
serbuk perasa
Air secukupnya

Cara-cara :
Satukan air, bawang hiris dan lengkuas dalam periuk.
Masak hingga mendidih.  Masukkan bendi, asam gelugur, kunyit, tomato dan cili.
Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
Masak hingga bendi lembut.


Singgang Bendi


Singgang Bendi shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Nov 2017 0 comments

Tauhu Begedil

Tauhu Begedil -

Tauhu Begedil

Bahan-bahan :
500gm ubi kentang 5-6 biji, kupas potong baji
100 gram daging cincang
1 kuning telur
1 sudu besar bawang goreng, ramas halus
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh garam
2 tangkai daun bawang, hiris halus

20 biji tauhu pok - gunting bentuk X di atasnya

Celupan :  
1 biji telur + 1 putih telur - pukul ringan
1/2 sudu teh tepung jagung
secubit garam dan lada sulah

Kocok telur bersama tepung jagung, garam dan lada sulah.


Cara-cara :
  1. Goreng kentang hingga masak, tos dan lecek hingga halus ketika masih panas.
  2. Masukkan ke dalam mangkuk.  Ketepikan.
  3. Goreng daging cincang dengan sedikit minyak hingga masak dan airnya kering.
  4.  Angkat dan gaulkan bersama kentang, kuning telur, bawang goreng, daun bawang, serbuk lada sulah dan sedikit garam hingga rata.
  5. Sudukan inti kentang ke dalam tauhu pok hingga padat.
  6. Celup ke dalam putih telur dan goreng hingga keperangan.
  7. Angkat dan toskan.  Boleh di makan bersama sos cili atau sos kicap.
Sos Kicap
1/2 cawan kicap manis
3 tangkai cili padi, potong kecil
1 sudu besar bawang goreng, ramas halus

Gaul kan semua di dalam mangkuk.  Sedia di cicah bersama tauhu.

Tauhu Begedil


Tauhu Begedil shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;