15 Mar 2018 0 comments

Air Jagung Berkrim

Air Jagung Berkrim -

Air Jagung Berkrim

Bahan-Bahan
6 cawan air
1 tongkol jagung (hiris isinya)
1 helai daun pandan
1/2 tin susu sejat
1/2 cawan kordial Jagung
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin jagung berkrim
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam
setitis pewarna oren

Ais secukupnya

Cara-cara :
Kisar isi jagung dan air hingga halus, kemudian tapis.
Satukan bersama bahan-bahan lain dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Biarkan sejuk.  Tuang di dalam jug / gelas dengan ais secukupnya.
Tambah ais cream vanila atau jagung jika suka.

Air Jagung Berkrim


Air Jagung Berkrim shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
14 Mar 2018 0 comments

Kimchi Stew

Kimchi Stew -

Kimchi Stew

Bahan-bahan
3 cawan air
1/2 inci halia di ketuk
100 gm isi ayam, hiris nipis
100 gm sotong kurita - jika suka
2 cawan kimchi bersama jusnya
1/2 labu bawang holand, hiris nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 keping tauhu, potong 9
1 sudu besar hirisan daun bawang
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
  1. Masak air dan halia hingga mendidih.
  2. Kemudian celur isi ayam dan sotong sebentar.   Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan kimchi, bawang hiris, garam, gula dan serbuk lada hitam.
  4. Reneh sebentar, atur isi ayam dan sotong di atasnya.
  5. Akhir sekali masukan potongan tauhu.
  6. Tutup dengan penutup periuk dan renehkan sebentar.
  7. Angkat dan tabur dengan hirisan daun bawang.
  8. Hidang bersama nasi atau mee.

Kimchi Stew


Kimchi Stew shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;