Kway Teow Th'ng
By Kak Wan @ Resipitarasawan
Bahan-bahan
1 paket Kway Teow / Beehoon atau Mee
Serbuk lada sulah
Daun bawang
Minyak bawang putih
Cara-cara :
Rendam kway teow dalam air panas dan kacau sebentar untuk membuang minyaknya. Tos dan ketepikan.
Bahan Sup
1 keping dada ayam tak perlu potong
Tulang, kaki atau leher ayam
1/2 biji sengkuang, potong 4
3 ketul kecil gula batu
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu besar bawang putih goreng
1 sudu besar stok pati ayam Maggie
Fish ball secukupnya
Cara-cara :
- Didihkan air, masukkan dada ayam bersama tulangnya.
- Rebus sebentar hingga lemaknya terapung di permukaan air.
- Keluarkan ayam dan tulang, toskan dan cuci hingga bersih.
- Buang air rebusan tadi.
- Dalam periuk lain masukkan 1 1/2 liter air dan didihkan.
- Masukkan dada ayam, tulang, sengkuang dan bawang putih goreng.
- Setelah mendidih, angkat keluar dada ayam dan ketepikan.
- Masukkan serbuk pati ayam, gula batu, garam dan stock pati ayam.
- Reneh sup dengan api kecil selama 20 minit. Lagi lama lagi sedap supnya.
- Akhir sekali masukkan fish ball dan didihkan sebentar.
- Untuk menghidang, masukkan kway teow, hirisan dada ayam dan fishball.
- Tuangkan sup, letak sedikit serbuk lada sulah, minyak bawang putih dan taburan daun bawang.
- Tambah kicap cili.
Kicap Cili
6 tangkai cili padi, hiris
2 sudu besar kicap cair
1 biji perahan jus limau kasturi
Minyak Bawang Putih @ Minyak Wangi
2-3 labu bawang putih di cincang dan di goreng dengan minyak hingga keperangan.
Sejukkan dan simpan di dalam botol.
Kway Teow Th'ng
Kway Teow Th'ng shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi