18 Apr 2018 0 comments

Kway Teow Th'ng

Kway Teow Th'ng -

Kway Teow Th'ng
By Kak Wan @ Resipitarasawan

Bahan-bahan
1 paket Kway Teow / Beehoon atau Mee
Serbuk lada sulah
Daun bawang
Minyak bawang putih

Cara-cara :
Rendam kway teow dalam air panas dan kacau sebentar untuk membuang minyaknya.  Tos dan ketepikan.

Bahan Sup
1 keping dada ayam tak perlu potong
Tulang, kaki atau leher ayam
1/2 biji sengkuang, potong 4
3 ketul kecil gula batu
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu besar bawang putih goreng
1 sudu besar stok pati ayam Maggie
Fish ball secukupnya

Cara-cara :
  1. Didihkan air, masukkan dada ayam bersama tulangnya.  
  2. Rebus sebentar hingga lemaknya terapung di permukaan air.
  3. Keluarkan ayam dan tulang, toskan dan cuci hingga bersih.
  4. Buang air rebusan tadi.
  5. Dalam periuk lain masukkan 1 1/2 liter air dan didihkan.
  6. Masukkan dada ayam, tulang, sengkuang dan bawang putih goreng.
  7. Setelah mendidih, angkat keluar dada ayam dan ketepikan.  
  8. Masukkan serbuk pati ayam, gula batu, garam dan stock pati ayam.
  9. Reneh sup dengan api kecil selama 20 minit.  Lagi lama lagi sedap supnya.
  10. Akhir sekali masukkan fish ball dan didihkan sebentar.
  11. Untuk menghidang, masukkan kway teow, hirisan dada ayam dan fishball.
  12. Tuangkan sup, letak sedikit serbuk lada sulah, minyak bawang putih dan taburan daun bawang.
  13. Tambah kicap cili.


Kicap Cili
6 tangkai cili padi, hiris
2 sudu besar kicap cair
1 biji perahan jus limau kasturi

Minyak Bawang Putih @ Minyak Wangi
2-3 labu bawang putih di cincang dan di goreng dengan minyak hingga keperangan.
Sejukkan dan simpan di dalam botol.
Kway Teow Th'ng


Kway Teow Th'ng shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Apr 2018 0 comments

Popia Sambal Sira Pedas

Popia Sambal Sira Pedas -

Popia Sambal Sira Pedas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 paket kulit popia
6 batang crabstik, di hiris halus

Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah,  cincang
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu besar udang kering, rendam dan toskan, cincang
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak untuk menumis
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang

Pelekat :  1 sudu besar tepung gandum + 1 1/2 sudu besar air, bancuh
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga wangi.
  2. Masukkan hirisan sengkuang dan carrot.
  3. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
  4. Tumis hingga sayuran lembut.
  5. Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya. 

Cara Membungkus Popia :
  1. Ambil selembar kulit popia, letakkan inti sayur dan hirisan crabstick di tengahnya.  
  2. Kemudian gulung rapi.  Lekatkan hujung dengan pelekat supaya tidak terbuka sewaktu menggoreng.
  3. Goreng hingga keperangan.  
  4. Setelah siap, gaulkan dengan sambal sira.
  5. Tabur dengan sedikit bijan sangai.

Bahan Sambal Sira Pedas
15 tangkai cili kering, rebus hingga lembut, toskan.
1 sudu besar udang kering
10 ulas bawang putih
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
Sedikit air

Cara-cara :
  1. Kisar cili, bawang putih dan udang kering hingga halus dengan sedikit air.
  2. Panaskan minyak dan tumis sebentar. 
  3. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan hampir kering.
  4. Masukkan gula dan garam secukupnya.
  5. Setelah sejuk, gaulkan dengan popia atau di asingkan sebagai sos pencicah.

Popia Sambal Sira Pedas


Popia Sambal Sira Pedas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;