1 May 2018 0 comments

Mee Kari Penang

Mee Kari Penang -

Mee Kari Penang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 paket mee kuning
1 cawan taugeh
2 keping paha ayam, potong sedang
10 ekor udang
3 tangkai kacang panjang, potong pendek
8 biji tauhu pok
1 liter air
1 cawan santan pekat

Bahan Pes Kari :
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
4 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula batu kecil
1/3 cawan serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk pati ayam
1/2 cawan minyak untuk menumis

Penyediaan Pes Kari :
Kisar halia, lengkuas, serai, bawang dan buah keras hingga halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan tumis dengan api perlahan hingga pecah minyak.
Setelah siap, angkat dan  ketepikan 2 sudu besar untuk tumisan ayam.
Bakinya akan di masukkan ke dalam kuah.

Bahan Ayam Tumis  :
2 sudu besar pes kari yang di ketepikan
Potongan ayam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
sedikit minyak untuk menumis

Penyediaan Ayam Tumis :
Panaskan minyak, masukkan pes kari, masak dengan api kecil.
Masukkan ayam dan kacang panjang.  Gaul rata.
Tambah serbuk pati ayam dan kacau rata.
Angkat dan ketepikan.

Bahan Sambal Cili :
6 ulas bawang merah
3 sudu besar udang kering, rendam dan tos
1 sudu kecil belacan
1/2 cawan cili kering kisar
2 batang serai, ketuk
1 sudu kecil gula batu

Penyediaan Sambal Cili :
Kisar bawang, udang kering dan belacan hingga halus.
Panaskan sedikit minyak, tumis serai hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
Akhir sekali, tambahkan sedikit gula batu dan masak hingga gula hancur.

Cara-cara :
Didihkan air di dalam periuk, celur kacang panjang sebentar.
Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.  Toskan
Kemudian celur tauhu pok sebentar untuk membuang minyaknya.
Angkat dan siram air sejuk.  Tekan atau ramas hingga airnya kering.
Potong 2 dan ketepikan.

Penyediaan Kuah Kari :
Didihkan 1 liter air rebusan, masukkan ayam dan masak sebentar.
Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.  Toskan.
Dalam air rebusan yang sama, masukkan udang, celur sebentar.
Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.  Toskan.
Masukkan pes kari ke dalam air rebusan.
Bila mendidih, masukkan gula batu, garam dan serbuk pati ayam secukupnya.
Akhir sekali masukkan santan.
Setelah mendidih, masukkan tauhu pok.
Untuk hidangan, masukkan mee dan taugeh yang di celur ke dalam mangkuk.
Tambahkan kuah dan hidang bersama ayam tumis, udang dan sambal cili.

Mee Kari Penang


Mee Kari Penang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
29 Apr 2018 0 comments

Pulut Durian Bunga Telang

Pulut Durian Bunga Telang -
Pulut Durian Bunga Telang

Bahan-bahan
250gm pulut
250ml air
20 kuntum bunga telang
1 keping asam gelugor
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - simpul

Sos Durian
300ml santan KARA
300ml air
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
3 sudu kecil tepung jagung
2 ulas isi durian

Isi Durian

Cara-cara :
  1. Rebus bunga telang dan air hingga mendidih,  Sejukkan dan tapis.
  2. Cuci beras pulut dan toskan,  Rendam bersama asam gelugor dan jus bunga telang selama 20 minit.
  3. Kacau pulut hingga bergaul rata.  Keluarkan asam gelugor,
  4. Kemudian masukkan ke dalam loyang bersama jus bunga telang tadi, garam dan daun pandan.
  5. Kukus selama 20 minit.
  6. Angkat dan gaulkan pulut dengan garpu dan kukus lagi selama 5 minit,
  7. Satukan semua bahan sos durian di dalam pengisar dan kisar hingga halus,
  8. Tapis ke dalam periuk dan masak di atas api kecil hingga hampir pekat.
  9. Hidangkan bersama durian dan pulut.
*** Pulut boleh di tanak dalam periuk electrik seperti nasi dengan nisbah air dan pulut 1:1

Pulut Durian Bunga Telang


Pulut Durian Bunga Telang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;