Udang Buttermilk
Bahan bahan
1/2 kg udang saiz sederhana
1/2 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
- Cuci udang dan cungkil uratnya dengan lidi pencungkil.
- Keringkan di atas tisu dapur.
- Gaul bersama tepung jagung hingga bersalut rata.
- Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga kulit udang bertukar warna.
- Angkat dan letak di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
Bahan-bahan Kuah
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega
5 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
4 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 tin susu sejat atau susu cair
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar air bancuhan tepung jagung
1 biji limau nipis
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang putih, cili dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan air dan susu cair, masak hingga mendidih.
- Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah hampir pekat.
- Perah sedikit jus limau nipis, gaul rata dan tuang ke atas udang.
Udang Buttermilk
Udang Buttermilk shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi