14 May 2018 0 comments

Udang Buttermilk

Udang Buttermilk -

Udang Buttermilk

Bahan bahan
1/2 kg udang saiz sederhana
1/2 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Cuci udang dan cungkil uratnya dengan lidi pencungkil.  
  2. Keringkan di atas tisu dapur.
  3. Gaul bersama tepung jagung hingga bersalut rata.
  4. Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga kulit udang bertukar warna.
  5. Angkat dan letak di dalam pinggan hidangan.  Ketepikan.

Bahan-bahan Kuah
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega
5 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
4 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 tin susu sejat atau susu cair
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar air bancuhan tepung jagung
1 biji limau nipis

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang putih, cili dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan air dan susu cair, masak hingga mendidih.
  3. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah hampir pekat.
  5. Perah sedikit jus limau nipis, gaul rata dan tuang ke atas udang.

Udang Buttermilk


Udang Buttermilk shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 May 2018 0 comments

Seafood Spagetthi

Seafood Spagetthi -

Seafood Spagetthi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 paket spagetthi
1 cawan udang
sedikit garam dan serbuk lada hitam
Minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
4 hiris halia, hiris halus
2 tangkai cili hijau, buang biji potong dadu
1 1/2 cawan kepah
1 1/2 cawan tomato ceri, belah 2
4 batang crabstik, potong pendek
1 cawan stock ayam atau (1 cawan air + 1 sudu makan stok pekat ayam maggi)
1 biji limau nipis
Daun ketumbar

Cara-cara :
  1. Gaul udang bersama sedikit garam, serbuk lada lada dan sedikit minyak zaitun.
  2. Perap sebentar kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga udang kemerahan.
  3. Angkat dan ketepikan dulu,
  4. Rebus spagetthi dengan sedikit minyak hingga lembut.
  5. Angkat dan toskan, gaul dengan sedikit minyak zaitun.  Ketepikan.
  6. Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang putih, halia dan cili hijau sebentar.
  7. Tambahkan tomato, stock ayam, garam, serbuk lada putih, lada hitam dan kepah.
  8. Tutup kuali dengan penutup dan masak sebentar.
  9. Masukkan crabstick, jus limau nipis dan parutan kulit limau.  Gaul rata.
  10. Akhir sekali masukkan spagetthi dan gaul rata.
  11. Hidang di dalam pinggan dengan taburan daun ketumbar.


Seafood Spagetthi


Seafood Spagetthi shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;