14 May 2018

Udang Buttermilk

Udang Buttermilk -

Udang Buttermilk

Bahan bahan
1/2 kg udang saiz sederhana
1/2 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Cuci udang dan cungkil uratnya dengan lidi pencungkil.  
  2. Keringkan di atas tisu dapur.
  3. Gaul bersama tepung jagung hingga bersalut rata.
  4. Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga kulit udang bertukar warna.
  5. Angkat dan letak di dalam pinggan hidangan.  Ketepikan.

Bahan-bahan Kuah
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega
5 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
4 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 tin susu sejat atau susu cair
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar air bancuhan tepung jagung
1 biji limau nipis

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang putih, cili dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan air dan susu cair, masak hingga mendidih.
  3. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah hampir pekat.
  5. Perah sedikit jus limau nipis, gaul rata dan tuang ke atas udang.

Udang Buttermilk


Udang Buttermilk shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;